Obrazovanje

Rajčević: Visoko obrazovanje strateško, nacionalno pitanje

Rajčević: Visoko obrazovanje strateško, nacionalno pitanje
Foto: NN Arhiva | Rajčević: Visoko obrazovanje strateško, nacionalno pitanje

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj podizanje ukupnog nivoa kvaliteta u ovom sistemu u Srpskoj.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona istakao da je visoko obrazovanje strateško, nacionalno pitanje važno za budućnost Srpske.

On je naveo da će ovaj i drugi zakoni u visokom obrazovanju unaprijediti stanje u toj oblasti, te da je riječ o inicijalnim koracima na dugom reformskom putu.

"Stanje se ne može promijeniti preko noći, ali dati podršku ovim zakonima znači iskazati političku volju da se krene naprijed na planu visokog obrazovanja. Trudimo se iz petnih žila da promijenimo i unaprijedimo stanje u visokom obrazovanju", izjavio je Rajčević.

On je naglasio da se pri donošenju ovih zakona, koji su kvalitetni i moderni, vodilo računa o tome da primarni interes u visokom obrazovanju bude obrazovanje nacije, a ne sticanje profita.

Rajčević je rekao da su netačne tvrdnje da je ovaj zakon u nesaglasju sa okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH u kome su definisani minimalni uslovi za osnivanje visokoškolskih ustanova.

"Mi kao Srpska imamo ingerencije nad visokih obrazovanjem i možemo propisati strože kriterijume za osnivanje visokoškolskih ustanova, što smo i uradili. Priča o osnivanju `tašna-mašna fakulteta i štancanju diploma` završava se danas, ovdje. Kriterijume ne mislimo snižavati", tvrdi Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije