Obrazovanje

Rajčević: Visoko obrazovanje uskladiti sa potrebama tržišta rada

Rajčević: Visoko obrazovanje uskladiti sa potrebama tržišta rada
Foto: Srna | Rajčević: Visoko obrazovanje uskladiti sa potrebama tržišta rada

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je jedan od strateških prioriteta novog ministarstva usklađivanje sektora visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Srpskoj, te razvoj inovacija i istraživanje i kreiranje okvira za razvoj digitalne ekonomije.

Rajčević je danas u Banjaluci održao konsultacije sa predstavnicima Unije studenata Srpske i Omladinskog savjeta Srpske u vezi sa prijedlogom budžeta Srpske za 2019. godinu i programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine.

"Postigli smo saglasnost u vezi sa ključnim pitanjima u 2019. godini, rješavanjem gorućih problema u visokom obrazovanju u vezi sa unapređenjem studentskog standarda, a započeli smo i razgovor o viziji visokog obrazovanja u budućnosti", rekao je Rajčević.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je na sastanku bilo riječi i o sistemu obezbjeđivanja kvaliteta visokog obrazovanja, stipendijama, rangiranju visokoškolskih ustanova, ciljevima i principima visokog obrazovanja, te o ostalim problemima sa kojima se susreću studenti u visokoškolskim ustanovama i studentskim domovima.

Rajčević je zahvalio predstavnicima omladinske i studentske populacije na kvalitetnim informacijama na osnovu kojih će biti sprovođene politike Vlade Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srpske Radmila Pejić istakla je da je Vladi Srpske jedan od prioriteta visoko obrazovanje.

"U posljednjih 10 godina Vlada Srpske je uložila više od 105 miliona KM u izgradnju i opremanje fakulteta i domova, te u sanaciju postojećih, a obezbijeđeno je šest miliona KM za izgradnju Studentskog doma u Lukavici", navela je ona.

Prema riječima Pejićeve, posebnu pažnju resorno ministarstvo i dalje će posvećivati stipendiranju studenata koji studiraju u Srpskoj i inostranstvu, podržavaće studente deficitarnih zanimanja, međunarodnu razmjenu studenata, te studentske projekte.

Pomoćnik ministra za nauku Siniša Marčić smatra da bi visoko školstvo trebalo da se prilagođava potrebama sadašnjeg trenutka.

On je naglasio da je ključna stvar za razvoj visokog obrazovanja kvalitet naučnoistraživačkog rada na univerzitetima, te naveo da studentima prioritet treba da bude znanje, koje će usvojiti da bi bili konkurentni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije