Obrazovanje

Rajčević ambasadoru Slovenije predložio sastanak zbog studenata

Rajčević ambasadoru Slovenije predložio sastanak zbog studenata
Foto: Srna/Arhiva | Rajčević ambasadoru Slovenije predložio sastanak zbog studenata

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da će izmjene Zakona o strancima u Sloveniji biti veliki problem studentima iz Srpske i BiH, te da je danas uputio dopis ambasadoru Slovenije u BiH i prijedlog za sastanak, kako bi se pronašle mogućnosti za rješenje situacije.

Komentarišući izmjene Zakona o strancima u Sloveniji, prema kojima strani studenti moraju dokazati postojanje finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 evra da bi dobili dozvolu boravka u Sloveniji, Rajčević je ocijenio da je to za studente sa ovih prostora veliko opterećenje.

"Iako Ministarstvo nije do sada imalo zvaničnih predstavki od studenata koji se školuju u Sloveniji, danas sam uputio dopis ambasadoru Slovenije u BiH i prijedlog za sastanak, kako bismo vidjeli šta se može uraditi po tom pitanju", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da će Ministarstvo uvijek stati na stranu studenata i zaštititi njihove interese.

"Shvatamo da je to nešto što će im svakako otežati boravak u Sloveniji i studiranje tamo, a to nije u interesu našim studentima", rekao je Rajčević.

On je dodao da će osim ambasadoru Slovenije u BiH pokušati i da se putem ambasade obrati i slovenačkim obrazovnim vlastima, kako bi e pronašlo rješenje za ovu situaciju.

"To jeste propis koji je na snazi u Sloveniji i predstavlja internu stvar slovenačkih vlasti, ali ćemo nastojati da utičemo, te da se ta odredba eventualno ukine, ili da se nešto olakša našim studentima", rekao je Rajčević.

Donošenjem izmjena Zakona o strancima ukida se ranija odredba prema kojoj bi stranac mogao pružiti dovoljna sredstva za život samo pismenom izjavom roditelja/staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji.

Prema amandmanu usvojenom u martu, strani studenti moraju dokazati postojanje finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 evra da bi dobili dozvolu boravka u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije