Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Rajčević sa Akunisom o saradnji Srpske i Izraela

Rajčević sa Akunisom o saradnji Srpske i Izraela
Foto: N.N. | Rajčević sa Akunisom o saradnji Srpske i Izraela
N.N.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević se, u sklopu višednevne posjete Izraelu, sinoć sastao sa ministrom nauke i tehnologije Izraela Ofirom Akunisom.

Tokom bilateralnog susreta, organizovanog u okviru 15. "Ilan Ramon" konferencije posvećene izraelskom svemirskom programu, ministri Rajčević i Akunis su razgovarali o modalitetima saradnje Srpske i Izraela u oblasti istraživanja sa fokusom na moguće zajedničke projekte koji bi za rezultat imali tijesnu saradnju u osnivanju naučno-istraživačkih instituta u Republici Srpskoj.

"Ministra Akunisa sam upoznao sa planovima i vizijama Republike Srpske u domenu rada ministarstva, tekućem reformskom procesu visokog obrazovanja i onome što namjeravamo uraditi kako bi pokrenuli proces digitalne transformacije društva. Izrael je po rezultatima i dostignućima u oblasti nauke i tehnologija globalni lider, a slične istorijske i geopolitičke okolnosti čine da mi u Srpskoj ovu prijateljsku naciju smatramo trajnim saveznikom po pitanju ekonomskog razvoja. Ministru sam prenio svoje uvjerenje da budućnost i Srpske i Izraela leži u znanju i tehnološkom razvoju, te su nama njihova iskustva od velike koristi", istakao je ministar Rajčević.

Ministar Akunis se zahvalio Rajčeviću na posjeti istakavši da prostora za saradnju u društvima čija je orjentacija ka nauci i tehnologiji strateški pravac, uvijek ima. Pored Akunisa, u razgovorima su učestvovali i njegovi najbliži saradnici koji su govorili o potrebi razmjene akademskog osoblja i usavršavanja.

Dogovoreno je da se buduća saradnja intenzivira kroz dostavljanje konkretnih projektnih prijedloga, kao i zajedničkom apliciranju na naučno-istraživačke projekte iz inovativnih oblasti kao što su biomedicina, vještačka inteligencija i sajber bezbjednost. U planu je i izrada teksta sporazuma u ovoj oblasti.

Ministar Rajčević posjetu nastavlja obilaskom univerziteta i brojnim susretima sa predstavnicima Vlade Izraela i kompanija iz oblasti sajber odbrane i bezbjednosti.

U četvrtak se u okviru "Sajberteh Tel Aviv 2020" konferencije održava panel pod nazivom "Najnovija dostignuća u zaštiti kritične infrastrukture" na kojem će se, kao jedan od govornika, obratiti i ministar Srđan Rajčević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije