Obrazovanje

Ruralne sredine u fokusu predškolskog obrazovanja

Ruralne sredine u fokusu predškolskog obrazovanja
Foto: Ilustracija | Ruralne sredine u fokusu predškolskog obrazovanja

BANJALUKA - Tromjesečni Program za djecu u godini pred polazak u školu u Srpskoj sprovodi se od 1. oktobra, a kako su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS objasnili, ove godine fokus je na ruralnim i nerazvijenim opštinama.

Kako su naveli u nadležnom ministarstvu za "Nezavisne novine", ovogodišnjim programom pruža se mogućnost djeci koja žive u sredinama u kojima nema predškolskih ustanova da budu uključena u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Dodali su da se ovogodišnji program realizuje do 30. decembra u 11 opština u Srpskoj.

"To su opštine Donji Žabar, Jezero, Kalinovik, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rudo, Stanari, Trnovo i Han Pijesak, a u saradnji sa 15 ustanova, 14 osnovnih škola i Centrom za socijalni rad Han Pijesak", naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. 

Istakli su da je ovim obuhvaćeno ukupno 211 djece, što predstavlja 73,52 odsto djece od ukupnog broja mališana, uzrasta od pet do šest godina, rođene na teritoriji ovih opština.

Dodali su da je za realizaciju ovog programa Vlada RS, odnosno nadležnom ministarstvo obezbijedilo sredstva u iznosu od 29.175 KM.

"U program su uključena djeca koja će u narednoj školskoj godini biti upisana u prvi razred osnovne škole i on će trajati tri mjeseca, svakim radnim danom po tri sata. Za realizaciju programa zaduženi su diplomirani vaspitači, a u jedinicama lokalnih samouprava u kojima na evidenciji nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje nije bilo diplomiranih vaspitača, za realizaciju programa angažovani su profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi, koji su bili na evidenciji nezaposlenih lica", pojasnili su u resornom ministarstvu. Naveli su da je Ministarstvo prosvjete, pored sredstava za voditelje programa, obezbijedilo radne knjige i sredstva za pakete potrošnog materijala, kao i materijala za igru i rano učenje.

Koliki je značaj ovog programa za "Nezavisne novine", navela je i Milanka Vasiljević, direktorica OŠ "Vuk Karadžić" u Jezeru, koja kaže da mališani u ovoj opštini nemaju vrtić te da se kroz ovaj program prvi put susreću sa školom.

"Imamo 13 mališana uzrasta od pet do šest godina koji će pohađati ovaj program. Ovo je značajno jer djeca se prvi put susreću sa predškolskim obrazovanjem zato što nisu išla u vrtić", rekla je Vasiljevićeva. Dodala je da im je juče bio prvi dan te da se kroz ovaj program prvi put susreću i sa vršnjacima.

"Opština Jezero je mala opština, ali su naselja udaljena jedno od drugog te mališani nisu imali priliku da se susreću", zaključila je Vasiljevićeva.

U OŠ "Nikola Mačkić" u Donjoj Previji za "Nezavisne novine" rekli su da imaju 15 polaznika u ovom programu te su potvrdili da ni ova opština nema predškolsku ustanovu.

"Program je značajan zbog socijalizacije učenika, jer smo mi mala sredina te se učenici prvi put u predškolskom programu susreću sa institucionalnim vaspitanjem i obrazovanjem", kazala je za "Nezavisne novine" Ivana Savić, direktorica ove škole.

Dodala je da su se mališani koji su juče prvi put sjeli u školske klupe kroz igru i zabavu upoznali sa početnim sadržajem, ali se na ovaj način i prvi put odvajaju od roditelja. Ovaj program u Srpskoj sprovodi se od 2011. godine i kroz njega su do sada prošla 41.882 djeteta u 1.746 vaspitnih grupa, za šta je izdvojeno 3.063.942 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije