Obrazovanje

Sa grčkim ambasadorom učili grčki

Sa grčkim ambasadorom učili grčki
Foto: Sanja Čakarević | Sa grčkim ambasadorom učili grčki

DOBOJ - Umjesto na nekom diplomatskom sastanku, ambasadora Grčke u BiH Dimitrisa Papandreua danas smo zatekli u jednoj od učionica Ekonomske škole, odnosno u "Grčkom kutku", dok ispred table drži čas za desetak polaznika kursa grčkog jezika.

"Danas ovdje s njima nije bio ambasador, danas je s njima bio učitelj. Ja sam zadovoljan nivoom znanja koji su studenti pokazali. Grčki jezik je, naravno, jedan od težih jezika, tako da će im biti potrebno određeno vrijeme, ali siguran sam i uvjeren u to da će vrlo brzo naučiti jezik. Mi imamo jedinstven alfabet, nije ni latinica, ni ćirilica, to je prosto rečeno grčki alfabet. Svi vi ovdje govorite dosta grčkih riječi, niste čak ni svjesni toga. Da je naš alfabet latinica, svi bi mogli govoriti grčki, tako da naš jezik ipak nije toliko težak koliko se čini", kazao je Papandreu nakon 45-minutnog časa.

Sve što je tokom online nastave do sada naučio Kenan Abdagić iz Sarajeva obnovio je u učionici.

"Jako mi se dopada što je uživo jer uživo je mnogo ljepše sa maternjim govornikom. Sa Grkom, grčki u 'Grčkom kutku' je predivan zaista. I stimuliše nas da govorimo grčki. Čak i kada pogriješimo, on nas ispravi. Prvo, teško je pismo, ali ono se vremenom savlada, poslije naglasak, drugačije je nego kod nas, uvijek je na posljednjem slogu", kazao je Abdagić, te dodao da se tokom studija farmacije zainteresovao za grčki, koji je poželio da nauči.

"Ponavljali smo danas ono što smo do sada učili, glagol 'imme', odnosno biti, glagol 'eho', odnosno imati, neke pozdrave nam je pisao. Baš je zanimljivo bilo, drugačije nego online, interakcija je živa i super je", iskrena je Irena Stevanović iz Doboja.

"Grčki kutak", koji je u januaru otvoren u Ekonomskoj školi, kurs jezika organizuje od marta, ali se časovi zbog pandemije virusa korona izvode online.

"Što se tiče početnog nivoa, ove godine imamo dvije grupe, odrasli polaznici i srednjoškolci, po desetak u svakoj grupi, i grupa koju evo i ja pohađam, to je taj drugi nivo, počeli smo od septembra. Časovi su i dalje online", kazala je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije