Obrazovanje

"Sajam zanimanja 2022": Biti u korak sa vremenom i potrebama tržišta rada

"Sajam zanimanja 2022": Biti u korak sa vremenom i potrebama tržišta rada
Foto: Velibor Tripić | "Sajam zanimanja 2022": Biti u korak sa vremenom i potrebama tržišta rada

BANJALUKA - Kuhar, konobar, pekar, ekonomista, elektrotehičar, su samo neka od zanimanja koja su juče predstavljena učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, te tehničkih fakuletata na "Sajmu zanimanja 2022 " koji je otvoren banjalučkom Domu omladine.

Sajam organizuje Gradska razvojna agencija Banja Luka, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, Unijom udruženja poslodavaca RS i Odjeljenjem za društvene djelatnosti Gradske uprave. 

U naredna dva dana na sajmu će se predstaviti srednje stručne škole, tehnički fakulteti i poslodavci iz različitih privrednih sektora i to iz oblasti informacionih tehnologija,  drvoprerađivačke, ugostiteljske, elektro, metalske i prehrambene djelatnosti. Kako je prilikom otvaranja ovog sajama kazao, Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije, na ovaj način  se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola pruža  prilika da prepoznaju svoje potencijale i sklonosti pri izboru budućeg zanimanja.

"Istovremeno ove mlade ljude upoznajemo sa strukama i zanimanjima sa posebnim osvrtom na zanimanja koja su potrebna privredi", kazao je Milanović.

Milka Marković, predstavnica Unije udruženja poslodavaca RS, nada se da će učenici završnih razreda kroz ovaj sajam pronaći inspiraciju da se u daljem školovanju opredijele za neka od deficitarnih zanimanja, a to su svakako tehnička zanimanja.

Bojan Kresojević, menadžer gradske uprave Banjaluka,  poručio je da se u školama stiče izvrsno teorijsko znanje, a da ono čega je uvijek potrebno više jeste upravo praktično znanje.

"Da bismo ostvarili napredak, potrebno je da kao društvena zajednica ulažemo u nove generacije, koje će savladati nove tehnologije i biti u korak s vremenom i u korak sa potrebama tržišta rada" kazao je Kresojević.

Zorica Dragović predstavnica „Elnos Grupe“  kazala je da ova kompanija ima dugogodišnju tradiciju učeničkih praksi, te da je do sada više od 200 učenika pohađalo praksu u ovoj komapniji.

"Već desetak godina učenici elektortehničke i politehničke škola kod nas pohađaju praksu koja im je mnogo pomogla da budućnosti da postanu istinski majstori", kazala je Dragovićeva. 

Prema njenim riječima, za studente završnih godina Elektrotehničkog fakulteta omogućen program „Od talenta do eksperta“, na kojem studneti mogu da dobiju mentorski program za završne radove. 

Dejan Adamović, učenik Ugostiteljsko trgovačako turističke škole u Banjaluci, smjer turistički tehničar kazao je za "Nezavisne novine" da ova škola nudi razna zanimanja koje su veoma tražena na našem tržištu.

"Kuvar, konobar su deficitarna zanimanja a škola je zajedno sa gradom obezbjedila plaćenu praksu od 100 KM, i plaćen prevoz", kazao je Adamović. 

Ističe da ova  škola nudi smjerove kao što su turistički tehničar, gdje učenici imaju prilku da idu na praksu u razne turističke agencije i hotele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije