Obrazovanje

Samo pet kandidata za Rudarski fakultet

Samo pet kandidata za Rudarski fakultet
Foto: Arhiva / V. Tripić | Samo pet kandidata za Rudarski fakultet

BANJALUKA - Polaganju prijemnog ispita za prvi ciklus studija na fakultetima/akademijama Univerziteta u Banjaluci u prvom konkursnom roku juče je pristupilo 2.039 kandidata, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

"Najveće interesovanje kandidata je za medicinu na Medicinskom fakultetu, gdje je prijemni polagalo 390 maturanata", navode u Univerzitetu i dodaju da je svega pet brucoša polagalo prijemni ispit na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

Naglasili su da će rezultati konkursa biti objavljeni 4. jula do 14 časova, a konačne rang-liste do 9. jula, dok upis primljenih kandidata počinje 10. jula, a završava se 13. jula. Podsjećanja radi, na konkursu za upis studenata u prvi ciklus studija su ponuđena 3.163 slobodna mjesta.

"Prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 27. avgusta, a završava 5. septembra, dok je polaganje prijemnog 7. septembra", kazali su u Univerzitetu i dodali da je objavljivanje rezultata prijemnog 10. septembra, a upis primljenih kandidata u drugom roku od 17. do 19. septembra.

Tamara Cvijanović, maturantkinja iz Doboja, prijemni je polagala na engleskom jeziku te se, kako kaže, nada da će položiti.

"Dala sam sve od sebe i uradila sam koliko sam mogla, pa se naravno nadam i da ću položiti", rekla je ona.

Ilija Vujaković, maturant, rekao je da se nada da će uspjeti položiti prijemni na psihologiji.

"Pripremao sam se dva i po mjeseca za polaganje prijemnog. Oduvijek sam znao da ću upisati psihologiju zato što obožavam tu nauku", naglasio je on.

Nikola Starčević iz Banjaluke odlučio se da prijemni polaže na DIF-u, na nastavničkom smjeru.

Borko Petrović, dekan banjalučkog DIF-a, kazao je da nije najzadovoljniji odzivom studenata na ovaj fakultet.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, i ove godine je,  kako je rečeno, interesovanje najveće za Medicinski fakultet u Foči.

A na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu mjesta ima za 60, a prijemni je polagalo 25 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije