Obrazovanje

Saradnja sa FTN iz Novog Sada: Novi smjer na FPM Trebinje

Saradnja sa FTN iz Novog Sada: Novi smjer na FPM Trebinje
Foto: Grad Trebinje | Saradnja sa FTN iz Novog Sada: Novi smjer na FPM Trebinje

TREBINJE - Fakultet za proizvodnju i menadžment /FPM/ Trebinje planira da u akademskoj 2024/25. godini otvori novi studijski program „Inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija“, koji će ova visokoškolska ustanova realizovati uz podršku Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ iz Novog Sada.

Ovo je istaknuto nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i dekana FPM-a Obrada Spaića, koji je održan u Gradskoj upravi.

Spaić je naveo da bi studijski program, koji je u potpunosti usklađen sa programom FTN-a, od oktobra trebalo da dočeka do 25 studenata.

„Nadamo se da bi prvi upisni rok trebao biti organizovan već u junu. Elaborat o opravdanosti izvođenja studijskog programa je prošao sve relevantne organe Univerziteta u Istočnom Sarajevu i trenutno je u završnoj fazi početne akreditacije koju sprovodi Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske. Očekuje se da će ovaj postupak biti završen u najskorijem roku“, kazao je Spaić.

Pojašnjava da će, imajući u vidu sporazum o saradnji između FPM-a i FTN-a iz Novog Sada, studenti trebinjskog fakulteta imati mogućnost studentske mobilnosti, na način da jedan ili dva semestra predavanja, vježbe i ispite relizuju u Novom Sadu, odnosno obratno.

„Nastavni kadar novog studijskog programa čini 30 renomiranih nastavnika  Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje i matičnih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, naveo je Spaić.

Studijski program je koncipiran tako da prati najsavremenije tendencije u oblasti informacionih sistema i tehnologija radi njihove primijene u razvoju kompleksnih softverskih rješenja primjenjivih u različitim sistemima.

„Imajući u vidu savremene potrebe tržišta rada, postoji realan  interes različitih kompanija za otvaranjem predstavništava u našem gradu, a nedostatak  kadra iz oblasti informacionih sistema  predstavlja prepreku za realizaciju brojnih razvojnih projekata.. Studenti ovog studijskog programa bi još u toku studija mogli biti angažovani u ovim kompanijama kroz različite programe saradnje i usavršavanja“, pojasnio je Spaić.

On je rekao da će svršeni studenti imati zvanje inženjera informacionih tehnologija.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je otvaranje novog studijskog programa na trebinjskom FPM rezultat izuzetno dobre saradnje koju ova visokoškolska ustanova i Grad Trebinje imaju sa novosadskim FTN.

„Nedavno sam prisustvovao obilježavanju Dana FTN-a u Novom Sadu gdje sam prisustvovao svečanoj akademiji. Dekan fakulteta Boris Dumnić i veliki broj njegovih saradnika sa oduševljenjem su podržali budući studijski program i izrazili spremnost da budu dio tima koji je, uz domaći i kadar Univerziteta u Istočnom Sarajevu, realizovati nastavu u Trebinju“, naveo je Ćurić.

On je istakao i da je otvaranje ovog studijskog programa preduslov za dolazak kompanija iz IT sektora u Trebinje.

„Već smo otvorili Inovaciono-preduzetnički centar, a u okviru kongresnog centra, koji će graditi Elektroprivreda Republike Srpske, dali smo prijedlog i da se izgradi naučno-tehnološki park“, poručio je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije