Obrazovanje

Savjeti učenika nisu ozbiljno shvaćeni

Savjeti učenika nisu ozbiljno shvaćeni
Foto: Ilustracija | Savjeti učenika nisu ozbiljno shvaćeni

DOBOJ - Ni srednjoškolci, a ni profesori ne shvataju ozbiljno savjete učenika, iako su oni zakonska kategorija, a đaci skoro do kraja svog školovanja ne pokazuju interes za učešće u njihovom radu.

"Ovi što su malo stariji, oni shvataju, a ovi mlađi ne toliko ozbiljno, ali vjerovatno će doći s vremenom i njihova ozbiljnost", uvjerena je Sandra Ostojić, predsjednica Savjeta učenika Ekonomske škole iz Prnjavora.

Petnaest predsjednika savjeta učenika srednjih škola iz dobojske regije okupilo se u ovdašnjoj Ekonomskoj školi, ali o problemu vršnjačkog nasilja, koji se smatra gorućim, malo ko od njih je želio pričati.

"Pretežno je Savjet učenika viđen od strane srednjoškolaca i profesora kao neka vrsta 'odreda za čistoću' ili neka vrsta humanitarne organizacije", smatra Mladenka Ostojić, trener u Mreži savjeta/vijeća učenika BiH, te dodaje da su često članovi savjeta đaci koje biraju profesori, a ne njihovi školski drugovi.

Majda Hidić, predsjednica Savjeta učenika dobojske Ekonomske škole, kaže da se na bave vršnjačkim nasiljem jer "ti problemi ne postoje previše".

Ova škola je prije skoro tri mjeseca dospjela u medije jer su se u verbalni sukob nekoliko učenica starijih razreda umiješali majka, a potom i ujak učenice, a povod za obračun đaka je bio banalan.

U prnjavorskoj Ekonomskoj školi imali su sličan slučaj, ali tu se nije stalo samo na zadirkivanju.

"Ja sam bila jedna od učenika koji su prijavili slučaj jer taj dječak, žrtva, je išao sa mnom u osnovnu školu i znam kakav je, znam njegovo ponašanje, i to se moralo riješiti", priča Sandra Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije