Obrazovanje

Sindikat prosvjete USK: "Vlada nas ne doživljava"

Sindikat prosvjete USK: "Vlada nas ne doživljava"
Foto: Zlatan Čekić | Sindikat prosvjete USK: "Vlada nas ne doživljava"

BIHAĆ - Predstavnici sindikata radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju Unsko sanskog kantona održali su danas pres konferenciju te još jednom upozorili ne nedostatak ravnopravnog socijalnog dijaloga s Vladom USK.

Navode kako ih Vlada već duže vrijeme ne doživljava kao ravnopravne socijalne partnere, te ignoriše njihove zahtjeve, zbog čega su zaprijetili sindikalnom oblicima borbe za ostvarivanje svojih prava. Navode kako ih najviše tište diskriminirajući pedagoški standardi, te neravnopravan status s drugim budžetskim korisnicima kojima su nedavno lični dohoci povećani za šest procenata, dok su plate u prosvjeti ostale na istom nivou.

"Nastavna norma nije usklađena sa nastavnim planom i programom, od pedagoških standarda koji važe u Federaciji BiH kod nas se poštuje samo onaj o broju učenika u jednom odjeljenju, a sve ostalo se krši. Takvi standardi ne odgovaraju nikome", tvrdi Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom i predškolskom obrazovanju.

Sindikalisti su se osvrnuli i na povećanje ličnih dohodaka ostalim budžetskim korisnicima, te zatražili da se i prosvjetarima, kao i drugima, priznaju i vrednuju otežani uslovi rada zbog pandemije virusa korona. S druge strane, u Ministarstvu obrazovanja USK smatraju da su primjedbe i zahtjevi sindikalista neosnovani.

Navode kako su pedagoški standardi mijenjani nekoliko puta od 2018. godine kako bi bila sačuvana radna mjesta u osnovnim i srednjim školama.

Dodaju kako ne stoji ni prigovor da se plata zaposlenima u obrazovanju nije mijenjala godinama, jer je od 2018. godine plata prosvjetarima uvećavana, za razliku od drugih budžetskih korisnika.  Najnoviji zahtjev za povećanje njihovih plata u visini od 6 posto tek će biti razmatran, a za tako nešto na godišnjem nivou potrebno je obezbjediti 3.9 miliona maraka, što je u sadašnjim okolnostima teško izvodljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije