Obrazovanje

Škola u Turjaku kod Gradiške program posvetila velikanu čije ime nosi

Škola u Turjaku kod Gradiške program posvetila velikanu čije ime nosi
Foto: Milan Pilipović | Škola u Turjaku kod Gradiške program posvetila velikanu čije ime nosi

GRADIŠKA – Učenici i nastavnici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Turjaku kod Gradiške organizovali su program u čast 160. godišnjice od smrti reformatora srpskog jezika, filologa, lingviste, književnika i prevodioca čije ime nosi ova ustanova.

Oni su dramskim programom, poezijom, književnim djelima i biografskim podacima, ukazali na značaj Karadžićevog djela za srpski jezik.

U programu je učestvovalo pedeset učenika od prvog do petog razreda, iz centralne škole i područnih odjeljenja u Cimirotima,  Srednjoj i Gornjoj Jurkovici i Jazovcu, članova nekoliko sekcija.

"Naši učenici su veoma motivisani kada dobiju važne zadatke, kada tumače uloge čuvenih pisaca i književnika ili nastupaju u tematskom programu, u čast znamenitih ličnosti iz čitanki i lektire, kao danas", kazala je za "Nezavisne novine" učiteljica Biljana Gajić.

Čast nam je, naglasila je Biljana Barač, direktor Osnovne škole u Turjaku, da naša škola, duže od dvadeset godina nosi ime Vuka Stefanovića Karadžića.

"Cijelu sedmicu kod nas se održavaju programi povodom godišnjice Vukove smrti. Ovo je završni program. Naši učenici saznali su mnogo više o ovoj izuzetnoj ličnosti, nego što je to omogućeno redovnim nastvanim programima", izjavila je Biljana Barać.

Osnovna škola u Turjaku počela je rad 1912. godine. Nekada je imala mnogo više učenika, radila u tri smjene.

Sada je ta brojka višestruko manja a nastavu pohađa 111 učenika od prvog do devetog razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije