Obrazovanje

Školama potreban jedinstven pravilnik o korištenju telefona

Školama potreban jedinstven pravilnik o korištenju telefona
Foto: Unsplash/Chivalry Creative | Školama potreban jedinstven pravilnik o korištenju telefona

BANJALUKA, BIJELJINA, TREBINJE - U školama u Srpskoj ne postoji jedinstven pravilnik za korištenje mobilnih telefona, a dok ih u nekim školama potpuno zabranjuju, u drugima ipak đaci mogu koristiti telefone u svrhu obrazovanja.

Mila Čudić, direktorica OŠ "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, za "Nezavisne" ističe da je u ovoj školi zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme časova.

"Mi imamo posebnu kutiju u koju djeca odlažu svoje telefone kada ulaze na čas. Uzimaju ih nakon časova, a mogu ih koristiti na odmoru", kazala je Čudićeva.

Ističe da je bilo i zloupotreba, kad su djeca pravila i objavljivala snimke, ali, kako kaže, to je na vrijeme sankcionisano.          

"Svaka škola to reguliše za sebe, odnosno nastavničko vijeće donosi odluku. Mi već tri godine na ovaj način regulišemo ovo pitanje", kazala je Čudićeva.

Ističe da smatra da bi trebalo da postoje jedinstvena pravila za sve, što, kako kaže, do sada nije postojalo.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, za "Nezavisne" ističe da su telefoni zabranjeni kako ne bi bila ometana nastava.

"Svaka škola individualno reguliše to pitanje, ali generalno, djeca ne mogu koristiti telefon za vrijeme nastave. Telefoni moraju biti odloženi", istakao je Bajić.

Kako kaže, ne postoji jedinstven pravilnik, ali je svaka škola svoj pravilnik uskladila sa Zakonom o srednjem obrazovanju u dijelu koji se odnosi na pravila korištenje mobilnog telefona.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kaže da učenici mogu donijeti telefone, ali da je zabranjeno snimanje video-klipova i svaki oblik zloupotrebe.       

"U našem pravilniku o vaspitno-disciplinskim mjerama i ponašanju učenika napravljena je razlika između upotrebe i zloupotrebe mobilnih telefona", rekao je Đurić te dodao da u većini škola u Bijeljini učenici prilikom ulaska u učionicu odlažu mobilne telefone.

Milorad Nadeždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da ova pravila zavise od škole do škole.

"Trenutno neke škole imaju ormariće za odlaganje telefona, gdje učenik ostavi telefon pred ulaz u učionicu. Nismo imali nikakvih problema što se tiče korištenja telefona", rekao je Nadeždin.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da se mobilni telefoni ne smiju koristiti ukoliko ometaju nastavu, ali dodaje da, ukoliko se nastava organizuje na daljinu, svakako da će nastavnici voditi računa na koji način se mogu koristiti mobilni telefoni.     

"Na nastavniku je da odluči na koji način đaci mogu koristiti telefon kako bi došli do neke informacije potrebne za nastavni čas", zaključio je Damjanović.

Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS zloupotreba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova za vrijeme boravka u školi te njihova dalja distribucija ili u svrhu prevare kod ocjenjivanja definisani su kao teža povreda obaveze učenika, te ovo može biti sankcionisano isključenjem iz škole.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navode da se u školama kontinuirano sprovodi edukacija djece koja se odnosi na bezbjedno korištenje interneta kako kroz nastavne predmete u redovnom vaspitno-obrazovnom procesu tako i kroz razne projekte koji se realizuju u osnovnim školama.

"Jedan od njih jeste i kampanja 'Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj', čiji je cilj razvijanje svijesti kod mladih o značaju medija u društvu, pravima djece i mladih na zaštitu bezbjednosti i privatnosti u medijima, kao i važnost analize i konzumiranja sadržaja medija", kazali su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije