Obrazovanje

Škole će slaviti datume iz srednjovjekovne Bosne

Škole će slaviti datume iz srednjovjekovne Bosne
Foto: Nataša Tadić | Škole će slaviti datume iz srednjovjekovne Bosne

TUZLA - U Tuzli je danas predstavljen Pravilnik o obilježavanju značajnijih datuma u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu i to je prvi kanton s ovakvim dokumentom.

Poseban akcenat stavljen je na obilježavanje datuma iz doba srednjovjekovne Bosne.

Riječ je o pravilniku koji se donosi prvi put, a koji uređuje obilježavanje datuma i događaja u školama, značajnim za istorijski razvoj i kulturni identitet države Bosne i Hercegovine.

Već nekoliko decenija u školama nema sistematičnih obilježavanja značajnih datuma iz prošlosti BiH te je ovaj pravilnik bio potreban, smatraju iz Komisije.

"Nije da se škole nisu posvećivale takvim događajima, ali postojala je ta raznolikost. Iz tih razloga negdje se posvećivala pažnja jednom datumu i nekom događaju, a u nekoj drugoj školi drugom datumu. Postojala je potreba da se to zakonski uokviri", pojasnio je Izet Šabotić, predsjednik Komisije za izradu ovog pravilnika, koja je razmatrala najbitnije datume i događaje koji bi se ugradili u ovaj dokument.

Pravilnik je obuhvatio obilježavanje Dana nezavisnosti, Dana državnosti, Dana maternjeg jezika, krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka itd.

"Ovim pravilnikom data je mogućnost da se u lokalnim sredinama obilježavaju neki događaji vezani za te lokalne zajednice. Tako ovim pravilnikom utičemo na to da se uspostavi jedna sistematičnost i jedna pravna osnova da se obilježavaju značajni datumi koji će pomoći izgrađivanju boljeg osjećaja mladih generacija prema državi i našoj prošlosti", poručio je Šabotić.

Pravilnik je namjenski objelodanjen na godišnjicu postojanja Povelje Kulina bana, prvog pisanog dokumenta bosanskog vladara i najstarijeg pisanog dokaza samostalnosti srednjovjekovne Bosne.

"Na državnom nivou postoje neka rješenja vezana za državne praznike. Međutim, nema važnih praznika vezanih za srednjovjekovnu Bosnu. Tako je ova komisija dala odgovor i na to. Na današnji dan je potpisana Povelja Kulina bana, ali ima još jedan bitan datum. To je 26. oktobar 1377. godine, kada je kralj Tvrtko krunisan za bosanskog kralja. Taj datum će se od ovog oktobra obilježavati u svim školama", rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Omerović se pozvao na jednu studiju koja kaže da je problem podaničke svijesti u BiH rezultat gubljenja osjećaja prema srednjovjekovnoj Bosni kada je BiH bila kraljevina, a njeni vladari osobe s integritetom.

"Učenici sa svojim nastavnicima treba da naprave krune, stave na glavu i osjećaju se kao kraljevi, da budu ponosni na naše kraljeve i na našu istoriju", poručuje ministar.

Od bitnih datuma tu je još 28. maj, Dan uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim franjevcima, potom 20. februar, dan kada je donesen Prvi bosanski ustav itd.

U narednom periodu Ministarstvo će izdati naredbu školama da ime Bosne i Hercegovine moraju koristiti u punom nazivu, a ne skraćenicu. Ranije je donesena odluka da školski objekti moraju imati istaknutu zastavu BiH te školsku godinu započinjati himnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije