Obrazovanje

Škole učenja rješenje za roditeljske muke

Škole učenja rješenje za roditeljske muke
Foto: Ilustracija | Škole učenja spas za roditeljske muke

BANJALUKA - Da učenje i pisanje zadaće predstavlja muke đacima, ali i roditeljima svjedoče i razni edukativni centri koji na društvenim mrežama nude škole učenja i pisanja domaće zadaće, gdje je za jedan čas potrebno izdvojiti 15 KM.

Naime, iz ovih centara ističu da postoji velika zainteresovanost roditelja, te da dovode djecu u škole učenja kada se pripremaju za kontrolni ili pismenu vježbu.

"Doduše, postoje i oni roditelji koji žele da im djeca imaju kontinuitet u učenju i da stvore radnu naviku", ističu iz edukativnih centara za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, danas roditelji iz ličnih razloga ili zbog poslovnih obaveza imaju sve manje vremena za druženje sa svojom djecom, pa se to svodi na frustriranje i sebe i djece zbog školskih obaveza.

"Takođe, tu je i motivisanje na samostalno učenje i stvaranje radnih navika. Kroz individualni pristup svakom djetetu ono razvija osjećaj vlastite vrijednosti i povjerenja u vlastite sposobnosti, kao i samostalnost i samouvjerenost da može riješiti zadatak", pojasnili su iz ovih edukativnih centara.

Da postoji opravdanost ovakvih škola smatra i Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, koji za "Nezavisne" kaže da djeci svakako treba pomoći u učenju i pisanju zadaće, ali da nikako ne bi trebalo da je neko radi umjesto njih.

"U želji da pomognu svom školarcu, roditelji često uče umjesto njega pa rješavaju zadatke, pišu sastave, crtaju", kazao je Gnjatić.

Ističe da roditelj treba pomoći djetetu tako da mu pokaže kako treba učiti.

"Roditelji djeci treba da pomognu prilikom učenja, ali ako oni ne stižu, nije naodmet da im neko sa strane razjasni nejasnoće", kazao je Gnjatić.

Dodao je da ako djeca treniraju sportove, zašto ne bi išli i u škole koje im pomažu pri učenju.

Dragana Radanović, učiteljica razredne nastave jedne banjalučke škole, ističe da je djeci potrebna pomoć prilikom pisanja zadaće, ali i učenja.

"Djeci iz nižih razreda, od prvog do petog, potrebno je da neko radi s njima. Roditelji nemaju puno vremena, pa su prisiljeni da plaćaju časove ili da vode djecu u produžene boravke, gdje učiteljice rade s njima", kazala je Radanovićeva za "Nezavisne".

Mada, kako ona kaže, u posljednje vrijeme sve je to na neki način postalo pomodarstvo.

"Veliki broj roditelja radije će platiti nekog da uči njihovo dijete, nego da oni sjede i rade s djecom", kazala je Radanovićeva.

Banjalučanka Lidija K., majka djevojčice koja ide u četvrti razred, kaže da svakodnevno mora da radi zadaću sa svojom kćerkom.

"Trenutno sam na bolovanju pa mogu da pomognem kćerki oko zadaće, ali kad počnem da radim sigurno neću imati vremena da joj se toliko posvetim. Jako je dobra stvar što postoje ovakve školice kad nam zatreba pomoć ili ne budemo stigli da joj pomognemo oko zadaće", zaključila je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije