Obrazovanje

Školski čas kao poslovni izazov

Školski čas kao poslovni izazov
Školski čas kao poslovni izazov

Iako neki nisu ni punoljetni i radi se o učenicima, među njima sve pršti od poslovnih ideja i radne atmosfere. Na svojim "radnim mjestima" oni primaju i šalju poslovne mejlove, izdrađuju kataloge proizvoda i usluga preduzeća, pišu ponude, narudžbenice i fakture. Žustro se dogovaraju o novim marketinškim potezima.

Sve ovo smo zatekli na jednom školskom času praktičnog predmeta preduzeća za vježbu (PZV) u Ekonomskoj školi u Banjaluci, a ne, kako bi se u prvi mah učinilo, nekoj kompaniji.

"Dobro došli u naš preduzetnički svijet, u svijet tržišne utakmice", dočekuje ekipu "Nezavisnih" Katarina Praštalo (18), maturantkinja Ekonomske škole, koja djeluje odlučno, menadžerski.

Ne djeluje vam kao da razgovarate s učenicima i profesorima četvrtog razreda Ekonomske škole, već da pričate s ažurnim zaposlenicima pravih preduzeća.

Ova pozitivna poslovna atmosfera odvija se u saradnji s profesoricama, koje su i kao poslovni savjetnici - Natašom Milijašević (33) i Radojkom Vraneš (41).

Ovaj tim, unazad šest godina, predaje praktični predmet preduzeća za vježbu učenicima četvrtog razreda Ekonomske škole, koji je u školu nastavnim planom i programom uveden 2008. godine, a sve više pokazuje dobre efekte.

Ovaj predmet učenici imaju četiri časa sedmično, s tim da je jedan razred podijeljen u dvije grupe, kako bi se efikasnije i kvalitetnije radilo.

PRAKSA KAO MOTIV: Na času kada smo ih posjetili učenica Katarina Praštalo angažovana je kao direktor virtuelne firme pod nazivom PZV "Stršljen rakija", koja se bavi proizvodnjom i prodajom rakije.

"Išli smo nedavno i na sajam preduzeća za vježbu u Sarajevo, gdje su se predstavila učenička virtuelna preduzeća iz cijele BiH. Mi smo uspješno predstavili svoje proizvode i ostvarili brojne poslovne kontakte", ispričala nam je Katarina, koja je istakla da planira da upiše Ekonomski fakultet.

Đaci smatraju da im treba dosta praktične nastave tokom cijelog školovanja.

"To nas stvarno motiviše da učimo! Kolege koje su već na fakultetu kažu da im je ova praksa dosta pomogla", pričaju nam ovi srednjoškolci.

Profesorica Nataša Milijašević objašnjava da se u preduzećima za vježbu simuliraju praktični poslovni procesi, koji se odvijaju kao i u realnim firmama.

"Nigdje kao ovdje učenici ne mogu isprobati svoje vještine komunikacije, timskog rada, pregovaranja", pojašnjava Milijaševićeva te dodaje da je i njoj, kao i učenicima, svaki čas novi poslovni izazov.

Profesor je na času preduzeća za vježbu u isto vrijeme i kolega i saradnik, koji uvažava mišljenje učenika, a i sam od njih može mnogo da nauči.

"Divno je sarađivati s učenicima kao s poslovnim saradnicima", priča profesorica Milijašević.

Profesorica Vraneš ističe da je projekat uvođenja praktičnog predmeta preduzeća za vježbu u završne razrede ekonomskih škola u BiH, pa tako i Ekonomske škole u Banjaluci, finansirala austrijska organizacija "KulturKontakt" prije šest godina, uz podršku austrijske vlade.

"Taj model praktičnog učenja primjenjuje se već dugo u Austriji, te je isti 'KulturKontakt' finansirao i za škole u Srbiji i Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji", navela je Vraneševa.

SARADNJA MEĐU ĐACIMA: Ona je dodala da učenička virtuelna preduzeća, preko online servisa preduzeća za vježbu, imaju mogućnost da sarađuju na nivou BiH i internacionalnom nivou.

"Samo u BiH ima više od stotinu učeničkih PZV-a, među kojima su i preduzeća učenika naše škole. Oni međusobno sarađuju, posluju, kao prava preduzeća posredstvom online servisa www.bhs.ba", objašnjava Vraneševa.

Ona dodaje da maturanti Ekonomske škole Banjaluka svoja virtuelna preduzeća predstavljaju i na učeničkim sajmovima PZV-a, koji se svake godine organizuju u BiH.

Učenicu Milicu Sumrak (18), koja je u svom preduzeću za vježbu zadužena za računovodstvo, zatekli smo kako za računarom popunjava virmane za isplatu plata zaposlenima elektronskim putem.

"Preduzeća za vježbu su najbolji i jedini oblik praktične nastave Poslovno-pravnog smjera Ekonomske škole. Naše kolege, koji su Bankarski smjer, imaju virtuelnu banku Prvu banjalučku banku, a naša virtuelna preduzeća s njom sarađuju", pojašnjava nam Milica.

Učenik Aleksandar Stojanović, takođe jedan od angažovanih zaposlenika u virtuelnom preduzeću, ističe da su PZV idealna za praktičnu nastavu.

"Ko zna, možda ću jednog dana raditi kao pravnik u nekom preduzeću, ali ova praksa gdje god radio sigurno će mi pomoći", rekao je Aleksandar, koji planira da upiše studije prava.

PODRŠKA STVARNIH PREDUZEĆA: Kako bi bila još bliža stvarnim privrednim tokovima, učenička virtuelna preduzeća za vježbu imaju i realne partnere - prava preduzeća.

"Ova saradnja se odvija u korišćenju podataka stvarnih preduzeća, njihove dokumentacije i stručne pomoći. Učenici jednom godišnje posjećuju ova preduzeća kako bi na licu mjesta vidjeli kako funknišu, a ista im i pomažu kod priprema i odlaska na učeničke sajmove PZV-a", pojasnila je profesorica Vraneš i uputila apel svim preduzećima u RS da se uključe u ovaj projekat.

"Zasad imamo mali broj stvarnih preduzeća partnera, a prijeko su nam potrebna. Dešava nam se da se obratimo nekima od njih, ali oni ne prepoznaju svoju prednost, jer ih na taj način reklamiramo, a ni opštedruštvenu korist da kroz ovaj predmet približe praksu djeci", navodi Vraneševa.

Ona navodi da su dosad firme - partneri s kojima sarađuju i koje im pružaju podršku "Verano Motors" Banjaluka, "Integral inženjering" Banjaluka, "Rojal AM" salon kupatila, zatim diskont pića DDR, Turistička organizacija grada Banjaluka, pekara "Marčelo" kao i preduzeće "Javor stil".

Pošto je praksa veoma važna, a budućnost na mladima, trebalo bi više podrške za srednjoškolce i njihovo obrazovanje kako bi sutra brže došli do radnog mjesta i znali šta ih čeka.

Neki ekonomski analitičari u šali kažu da ne bi bilo loše da i neki poslodavci i zaposleni u stvarnim preduzećima dođu na ovakve časove da nešto nauče.

Greške iz kojih se uči

Simulacija poslovanje je zapravo jedna od jačih strana virtuelnih preduzeća za vježbu.

"Pogrešne odluke, koje u stvarnom poslovnom svijetu mogu ugroziti preduzeće, u preduzeću za vježbu ne izazivaju ozbiljne ekonomske posljedice. One kao dio vlastitog iskustva učenika predstavljaju značajan faktor u procesu učenju", istakla je profesorica Nataša Milijašević, koja poručuje maturantima da kod donošenja svih životnih odluka budu prije svega hrabri, te da se ne plaše izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije