Obrazovanje

Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi

Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi
Foto: N.N. | Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi

TUZLA U okviru 25. promocije diplomanata i magistara Univerziteta u Tuzli danas su promovisana 453 diplomanta i 93 magistra nauka.

Od osnivanja do danas ova visokoškolska ustanova iškolovala je 42.062 diplomanta, 3.374 magistra i 883 doktora nauka.

Mnogi od diplomanata i magistara već pakuju kofere, što je postala pošast zadnjih godina u našoj zemlji. Odlaze u zemlje Evrope i tamo nastavljaju karijere. Neki pokušavaju ovdje naći posao i živjeti. Među njima i Jasminka Zukić, koja je završila geografiju.

"Solucija da idem van zemlje nije mi još došla u glavu. Planiram nastaviti ovdje sa školovanjem, jer ja već radim. Ružno je sada da kažem da posla ima za one kojih hoće raditi, ali nažalost takva je situacija kakva je", kazala je Zukićeva i dodala da mladi koji ne vide u BiH perspektivu treba da traže bolji put.

Irina Hajdukov, koja je završila elektrotehnički fakultet, kaže da ona i njene kolege imaju više mogućn osti od drugih za zapošljavanje. Kako kaže, ona radi kao profesor, ali se nada da će raditi nešto uže vezano za struku.

"Postoje i ovdje mogućnosti, ali negdje su prilike bolje, plate bolje. Na svakome je da odluči šta su mu prioriteti. Ja nisam sigurna hoću li ostati ovdje", rekla je Irina. Njen kolega Ajdin Trumić prije dva dana je bio na razgovoru u njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

"Žalosno je što moramo ići iz BiH, jer ovdje stičemo znanje, država ulaže u nas, a kao gotov proizvod odlazimo vani. Uz malo prakse postajemo vrlo dobri stručnjaci. Za odlazak u Njemačku već sam predao zahtjev tako da sada čekam rezultate za izdavanje plave karte, odnosno dobijanje vize", rekao je ovaj mladi čovjek.

Menadžment Univerziteta u Tuzli kazao je da promovisani diplomanti i magistri treba da budu ponosni na uspjeh koji su postigli.

"Moramo se svi zajedno truditi da ih zadržimo. Sam univerzitet ne može, niko pojedinačno ne može. Moramo što više raditi zajedno i stvarati pozitivan ambijent za ove mlade ljude da se u njima prirodno budi želja da ostanu ovdje. To možemo samo zajedno", smatra Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, na kojem je svake godine sve manje studenata, a sve više praznih stolica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije