Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi

Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi
Foto: N.N. | Školuju se u Tuzli, karijere grade u Evropi
Nataša Tadić

TUZLA U okviru 25. promocije diplomanata i magistara Univerziteta u Tuzli danas su promovisana 453 diplomanta i 93 magistra nauka.

Od osnivanja do danas ova visokoškolska ustanova iškolovala je 42.062 diplomanta, 3.374 magistra i 883 doktora nauka.

Mnogi od diplomanata i magistara već pakuju kofere, što je postala pošast zadnjih godina u našoj zemlji. Odlaze u zemlje Evrope i tamo nastavljaju karijere. Neki pokušavaju ovdje naći posao i živjeti. Među njima i Jasminka Zukić, koja je završila geografiju.

"Solucija da idem van zemlje nije mi još došla u glavu. Planiram nastaviti ovdje sa školovanjem, jer ja već radim. Ružno je sada da kažem da posla ima za one kojih hoće raditi, ali nažalost takva je situacija kakva je", kazala je Zukićeva i dodala da mladi koji ne vide u BiH perspektivu treba da traže bolji put.

Irina Hajdukov, koja je završila elektrotehnički fakultet, kaže da ona i njene kolege imaju više mogućn osti od drugih za zapošljavanje. Kako kaže, ona radi kao profesor, ali se nada da će raditi nešto uže vezano za struku.

"Postoje i ovdje mogućnosti, ali negdje su prilike bolje, plate bolje. Na svakome je da odluči šta su mu prioriteti. Ja nisam sigurna hoću li ostati ovdje", rekla je Irina. Njen kolega Ajdin Trumić prije dva dana je bio na razgovoru u njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

"Žalosno je što moramo ići iz BiH, jer ovdje stičemo znanje, država ulaže u nas, a kao gotov proizvod odlazimo vani. Uz malo prakse postajemo vrlo dobri stručnjaci. Za odlazak u Njemačku već sam predao zahtjev tako da sada čekam rezultate za izdavanje plave karte, odnosno dobijanje vize", rekao je ovaj mladi čovjek.

Menadžment Univerziteta u Tuzli kazao je da promovisani diplomanti i magistri treba da budu ponosni na uspjeh koji su postigli.

"Moramo se svi zajedno truditi da ih zadržimo. Sam univerzitet ne može, niko pojedinačno ne može. Moramo što više raditi zajedno i stvarati pozitivan ambijent za ove mlade ljude da se u njima prirodno budi želja da ostanu ovdje. To možemo samo zajedno", smatra Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, na kojem je svake godine sve manje studenata, a sve više praznih stolica.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije