Obrazovanje

Slobodno još 508 mjesta u srednjim školama u RS

Slobodno još 508 mjesta u srednjim školama u RS
Slobodno još 508 mjesta u srednjim školama u RS

BANJALUKA - Ukupno 508 mjesta ostalo je slobodno u srednjim školama u RS poslije prvog i drugog upisnog roka i to je mnogo više od broja neupisanih učenika.

Istakao je to danas Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, napominjući da to znači da nijedno dijete neće biti u situaciji da ne bude upisano u srednju školu. Spisak svih slobodnih mjesta po srednjim školama objavljen je na internet stranici Ministarstva.

Najviše slobodnog mjesta ostalo je u zvorničkom Tehničkom školskom centru (78), potom u Srednjoškolskom centru (SŠC) "Nikola Tesla" u Kotor Varošu (66), Srednjoj školi "Čelinac" u Čelincu, koja može da primi još 63 učenika. Ukupno 61 mjesto nepopunjeno je u Srednjoškolskom centru "Bratunac". U Građevinskoj školi u Banjaluci ima mjesta za još 54 učenika, a najviše u odjeljenju građevinskih tehničara, gdje je slobodno još 25 stolica. 

"Planom upisa za školsku 2012/13. godinu predviđen je upis 12.567 učenika u prvi razred srednjih škola, odnosno planirana su 473 mjesta više u odnosu na broj maturanata koji su završili deveti razred", rekao je Kasipović  i dodao da će, prema procjenama, privatne srednje škole u RS upisati oko 200 učenika.

U školama ima dovoljno slobodnih mjesta, nijedno dijete neće biti u situaciji da ne bude upisano u srednju školu, kazao Kasipović

U Građevinskoj školi u Banjaluci i Srednjoškolskom centru Pale ove godine prvi put je upisano po jedno odjeljenje arhitektonskih tehničara, za koje je tržište rada pokazalo veliko interesovanje.

"U Derventi je upisano jedno odjeljenje obućara sa 28 učenika, kompletiramo jedno odjeljenje obućara u Školi učenika u privredi u Banjaluci i vjerujemo da ćemo i to završiti. U Srednjoškolskom centru 'Jovan Cvijić' u Modriči upisano je odjeljenje bravara sa 27 učenika, dok u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru, gdje smo planirali upis 26 obućara, nije bilo dovoljno interesovanja", rekao je Kasipović.

Mašinska škola u Mrkonjić Gradu upisala je jedno odjeljenje kožarskih tehničara, a Srednja škola u Prnjavoru 24 đaka za zanimanje stolar jer je firma "Standard" iskazala potrebu za ovim zanimanjem i garantuje zaposlenje učenicima po završetku škole.

Kasipović je podsjetio da gimnazijalci u školsku 2012/13. godinu ulaze sa modernizovanim planom i programom, te da je SŠC "Gemit - Apeiron" upisao prvu generaciju učenika u sportsku gimnaziju.

"Pri kraju smo velikog posla u kojem smo radeći sa našim socijalnim partnerima, od Privredne komore RS, Udruženja poslodavaca, preko lokalnih zajednica do pojedinačnih poslodavaca uspjeli realizovati upis u srednje škole, koji je po mnogo čemu kvalitetniji nego što je to bilo prethodnih godina", ocijenio je Kasipović.

Najviše slobodnog mjesta ostalo je u zvorničkom Tehničkom školskom centru (78)

Prema njegovim riječima, do kraja oktobra Ministarstvo će dobiti izvještaj radne grupe sa Filozofskog fakulteta o nastavnim planovima i programima za osnovne škole.

"Potom idemo u potpunu rekonstrukciju plana i programa za osnovnu školu, što bi podrazumijevalo skraćivanje školske godine sa 180 na 175 dana. Mislim da ćemo značajne izmjene u planovima i programima, kao i udžbenicima, imati za školsku 2013/14. godinu", kazao je Kasipović.

Pozitivno mišljenje revizije

Ministarstvo prosvjete i kulture RS prvi put je dobilo pozitivan revizorski izvještaj.

"Vlada RS ima oko 700 budžetskih korisnika od kojih je oko 390 u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, što pokazuje napredak u kvalitetu transparentnosti rada, finansijskoj disciplini Vlade RS i ovog ministarstva", kazao je Anton Kasipović, resorni ministar, i podsjetio da su do 2006. godine, uključujući i tu godinu, revizorski izvještaji uvijek bili negativni, dok su od 2006. godine oni bili sa rezervom uz određene preporuke koje je trebalo ispuniti.

"Svih ovih godina radili smo vrlo angažovano na donošenju zakona, podzakonskih akata, pravilnika, uređivanju evidencija i usklađivanju finansijskih evidencija i to je uz ogromnu podršku revizora rezultovalo time da dobijemo pozitivan izvještaj", rekao je Kasipović, ocijenivši da to ne znači da je Ministarstvo završilo sve poslove, već da je najveći dio posla završilo kvalitetno i uspješno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije