Obrazovanje

Sporazum Instituta Vinča i Univerziteta u Banjaluci

Sporazum Instituta Vinča i Univerziteta u Banjaluci
Foto: N.N. | Sporazum Instituta Vinča i Univerziteta u Banjaluci

BEOGRAD - Predstavnici Instituta Vinča i Univerziteta u Banjaluci potpisali su danas sporazum o saradnji u naučno-istraživačkim projektima na međunarodnom nivou i saradnji u okviru obrazovanja, tako da će naučnici iz Vinče učestvovati kao predavači na Univerzitetu u Banjaluci.

Direktorka Instituta Snežana Pajović kaže da će naučno- istraživački programi biti zajednički i da će Vinča biti eksperimentalna baza za sve istraživače iz Banjaluke, a to će omogućiti da se dobiju najbolji rezultati.

"Institut Vinča je ove godine postao deo kolaboracije DARWIN u koju su uključene najeminentnije naučno-istraživačke institucije iz Nemačke, Velike Britanije, SAD", rekla je Pajovićova i dodala da će na tom projektu preko Instituta Vinča biti uključen i Univerzitet u Banjaluci.

Ona kaže da samo zajednički, povezivanjem različitih institucija, kao što su naučne i obrazovne, može se biti ravnopravan član evropskog obrazovnog i naučno-istraživačkog prostora.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin ističe da će se kroz ovaj sporazum omogućiti direktna saradnja između dvije institucije.

"Ovim sporazumom je omogućena saradnja u oblasti naučno - istraživačkog rada i zajedničkog učešća na nacionalnim, ali i međunarodnim projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova. Ovim će biti omogućena i edukacija kadrova, nastavnika, saradnika", rekao je Gajanin.

On je rekao da će od sporazuma najveću korist imati tehnički fakulteti i Medicinski fakultet u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije