Obrazovanje

Srednjoškolci u USK se vratili u školske klupe

Srednjoškolci u USK se vratili u školske klupe
Foto: Ilustracija | Srednjoškolci u USK se vratili u školske klupe

BIHAĆ - Učenici srednjih škola u Unsko-sanskom kantonu danas su se vratili u školske klupe.

Srednjoškolci u USK vratili su se na nastavu nakon što je Sindikat radnika u srednjem obrazovanju odlučio ispoštovati privremenu mjeru Općinskog suda u Bihaću, donesenu protekle sedmice, o tome da se omogući normalno odvijanje nastavnog procesa.

Za razliku od njih, u Sindikatu osnovnog i predškolskog obrazovanja odlučni su da ne ispoštuju sudsku mjeru, pa tako nastave za osnovce ni dans nije bilo.

"Odlučili smo poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri te ćemo organizirati normalan nastavni proces gdje god to omogući menadžment škola i prisustvo djece. Ovo ne znači da prekidamo štrajk, jer smo već uputili prigovor na ovo sudsko rješenje i nadamo se njegovom brzom ukidanju, kako bismo se vratili generalnom štrajku s minimumom poslova", istakao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata radnika u srednjem obrazovanju USK.

Za razliku od srednjih, nastavni proces u osnovnim školama na području ovog kantona nije počeo.

"U svim osnovnim školama generalni štrajk i dalje traje. Nastava se odvija samo za devete razrede. Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, odnosno pritisaka pojedinih direktora škola", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Vlada USK je dans na sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju sa osnovicom ostalih budžetskih korisnika te tako ispunila prvi i najvažniji zahtjev Sindikata.

"Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Dugujuću platu ne možemo isplatiti u ovoj, ali možemo u narednoj godini i to ćemo planirati. Ostajemo pri stavu da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama", istakao je Mustafa Ružnić, premijer USK, te dodao kako očekuje odgovor i reakciju Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije