Obrazovanje

Srpska djeca iz Beča sa drugarima iz OŠ "Ivo Andrić" učila ćirilicu

Srpska djeca iz Beča sa drugarima iz OŠ "Ivo Andrić" učila ćirilicu
Foto: Velibor Tripić/Nezavisne | Srpska djeca iz Beča sa drugarima iz OŠ "Ivo Andrić" učila ćirilicu

BANJALUKA - Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Austrije organizovalo je posjetu Banjaluci za 40 osnovaca iz Beča, koji su danas posjetili Osnovnu školu "Ivo Andrić", gdje su imali radionicu na temu kaligrafije.

Djeca koja su došla iz Beča, zajedno sa drugarima iz ove škole, imala su radionicu na kojoj su učila lijepo pisanje ćirilice, takođe su svi upoznati sa dugom istorijom škole i radom novinarske sekcije, a imali su priliku da vide i kako izgleda jedan školski čas u ovoj školi.

Sofija, Luka i Tijana su među učenicima koji su stigli iz Beča, a kako kažu, u Banjaluku su došli kako bi se upoznali s novim drugarima i vidjeli na koji način oni pohađaju časove.

"Ja volim da pišem ćirilicu i veoma mi je drago što sam došao u posjetu Banjaluci", rekao je Luka.

Učenici koji su bili domaćini veoma su srećni što su imali priliku da ugoste svoje drugare iz Beča i da ih nauče nečemu novom, odnosno da im pomognu da što bolje savladaju ćirilicu.

Željka Opačić, direktorica Osnovne škole "Ivo Andrić", kazala je za "Nezavisne novine" da je ova posjeta trebalo da bude realizovana još prije početka pandemije virusa korona, a upravo to je razlog zašto je i odgođena do sada.

"Naši đaci iz osmog i devetog razreda bili su podrška đacima iz Beča, odnosno svaki od njih je prilikom radionice imao na raspolaganju jednog đaka iz naše škole kako bi na što bolji način savladao zadatke koji su predviđeni ovom radionicom", kazala je Opačićeva.

Kako je dodala, ova škola je uvijek na raspolaganju svim gostima kada je riječ o ovakvim posjetama.

"Nedavno smo ugostili đake iz Slovenije, prošle godine su tu bili i učenici sa Kosova i Metohije, takođe smo imali posjetu đaka iz jedne osnovne škole iz Tuzle", kazala je Opačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije