Obrazovanje

Srpska dobija prvu osnovnu školu baleta

Srpska dobija prvu osnovnu školu baleta
Foto: Pexels/Budgeron Bach | Srpska dobija prvu osnovnu školu baleta

BANJALUKA - Muzička škola "Vlado Milošević" iz Banjaluke pokrenula je inicijativu da se preregistruje u umjetničku školu kako bi se pod njenim krovom prvi put u Republici Srpskoj otvorila i osnovna baletska škola.

S obzirom na to da su inicijativu poslali Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, u narednom periodu će, kako su potvrdili za "Nezavisne" iz resornog ministarstva, škola podnijeti zahtjev da se preregistruju u umjetničku školu.
 
Kako je za "Nezavisne" kazao Damir Jovanić, direktor Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci, nakon obavljenih analiza u osnovnim školama ocijenili su da postoji interesovanja za baletsko obrazovanje u gradu na Vrbasu. 
 
"Postoji jedna privatna škola, ali ovo bi bio prvi put da se u Srpskoj otvori umjetnička škola, u okviru koje bi postojao odsjek za balet, tako da bi naša djeca imala priliku da u državnoj instituciji dobiju baletsko obrazovanje. To su kockice koje se polako slažu, put je dugačak, ali moramo da krenemo od nečega. Ova škola bi nam pružila mogućnost obrazovanja više profila, jer u našem gradu nemamo ni školu za slikarstvo, glumu, i to bismo povezali sve zajedno", rekao je Jovanić.
 
Prema njegovim riječima, četiri godine traje osnovno i srednje baletsko obrazovanje te bismo već kroz osam godina imali prve ozbiljne igrače baleta.
 
"Naš cilj je da zaokružimo kompletnu kulturnu scenu našeg grada i nadamo se da će za to vrijeme biti izgrađena adekvatna koncertna dvorana koja će odgovarati našim potrebama. Kad udružimo Narodno pozorište, Banski dvor, Akademiju umjetnosti i Muzičku školu, mislim da možemo napraviti veliki iskorak što se tiče umjetničkog razvoja u našem gradu", priča Jovanić.
 
Kako kaže, najveći problem u svemu tome je nastavni kadar, ali ističe da su već stupili u kontakte sa Beogradom i Novim Sadom te da već ima potencijalnih kandidata koju su spremni doći u naš grad. 
 
Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da je ovim zakonom kultura i umjetnost definisana kao struka sa više zanimanja te da su njime definisane vrste umjetničkih škola, a da u zavisnosti od vrste nastavnog plana i programa škole mogu biti osnovane i registrovane kao umjetničke - muzičke, baletske, likovne, a da nakon stupanja zakona na snagu, muzičke škole mogu da vrše statusne promjene i da se preregistruju u umjetničke škole podnošenjem zahtjeva za saglasnost Ministarstvu prosvjete i kulture.
 
"Naša nastojanja da unaprijedimo srednje obrazovanje i vaspitanje umjetničkim smjerovima su na korak do realizacije i prva među umjetničkim školama u Republici Srpskoj biće MŠ 'Vlado Milošević' koja će ubuduće, osim muzičke, u svom sastavu imati i baletsku školu. Vjerujem da će, u skladu sa njihovim mogućnostima, reorganizaciji pristupiti i druge muzičke škole i na taj način otvoriti mogućnost školovanja učenika i u drugim umjetničkim oblastima, osim u muzičkoj i balestskoj, i likovnoj na primjer", rekla je za "Nezavisne" Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.
 
Ona je naglasila važnost toga da će učenici talentovani za umjetnost, osim za muziku, imati priliku da se usmjeravaju i profilišu i u drugim umjetničkim oblastima već tokom srednjoškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj.
 
Podsjetia je da su i novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju takođe stvorene mogućnosti za organizovanje muzičkog i baletskog vaspitanja i obrazovanja koje se stiče u umjetničkim školami što, prema njenim riječima, osim što je važno za profesionalnu orijentaciju učenika od najranijeg uzrasta, mnogo znači za prepoznavanje talentovanih učenika u oblasti umjetnosti.
 
Naime, umjetničke škole mogu istovremeno obavljati djelatnost osnovnog i srednjeg muzičkog ili baletskog vaspitanja i obrazovanja.
 
Jovanić dodaje da su i druge muzičke škole upoznate s tim, a da od nove školske godine Banjaluka počinje eksperimentalno s ovom vrstom rada.
 
"I škola iz Prijedora izrazila je želju da krene u tom pravcu. U narednoj školskoj godini mi ćemo probiti led i pronaći model na koji način da se to desi, ali vjerujem da će veće muzičke škole, poput onih u Trebinju, Bijeljini i Prijedoru, proširiti svoju djelatnost i da će se usvajanjem novog zakona dobiti mnogo više prostora da se razvija umjetnički život", zaključio je Jovanić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije