Obrazovanje

Šta se u marketingu promijenilo od 2018. godine, a da niste primjetili

Šta se u marketingu promijenilo od 2018. godine, a da niste primjetili
Foto: N.N. | Šta se u marketingu promijenilo od 2018. godine, a da niste primjetili

Sada kada smo prešli veliki dio 2018. godine, pravo je vrijeme da se provjeri koji će trendovi uspjeti da se zadrže duže vrijeme.

Činjenica je da je sadržaj postao oblast koja najviše raste u marketingu i taj trend izgleda neće prestati u skorije vrijeme. Međutim, i sam sadržaj se razvija, i marketinški stručnjaci bi trebalo da usredsrede svoje napore da prate taj segment, smatra Stiv Konvej, stručnjak za marketing sadržaja u kompaniji „Agility“. Ako želite da ostanete korak ispred konkurencije, evo promjena u sadržaju na koje bi, kako on preporučuje, trebalo da se usredsredite.

Transformacija sadržaja

Nije tajna da je jedan od glavnih faktora koji utiču na marketing i sadržaj koji ga sada pokreće – pitanje personalizacije.

Ovaj oblik marketinga „jedan na jedan“ nije nov, ali uz porast automatizacije i vještačke inteligencije, personalizovani sadržaj postaje ključna vrijednost za marketinšku strategiju u 2018. godini i ubuduće.

„Kako personalizovani marketing povećava stope konverzije i do 20%, jasno je da su dani generičkog sadržaja stvar prošlosti. Vaša kompanija treba da se koncentriše na akumulaciju podataka, koja je ključ za personalizaciju“, kaže Konvej.

„Izgradite svoju bazu podataka polako i na prirodan način i moći ćete da usmjerite svoj marketing na ključne pojedince koji mogu da vam pomognu u prodaji vaših proizvoda i usluga“, dodaje on.

Važnost mobilnog marketinga

Tržište mobilnih uređaja je umnogome transformisalo načine na koje će službe za odnose sa javnošću i marketinški sektori ubuduće funkcionisati, a izgleda da se ta transformacija i dalje nastavlja.

“Ipak, iako PR stručnjaci i marketinški sektori koncentrišu svoje napore na optimizaciju web sajtova za mobilne uređaje, oni ne prave mentalne skokove koji su neophodni za prepoznavanje upravo onoga što je dovelo do povećanja upotrebe mobilnih uređaja“, kaže Konvej. 

Kako raste popularnost glasovnih pretraživača (do 20 procenata trenutnih pretraživanja na Guglu se obavlja putem glasa) i sam sadržaj će morati da se promijeni. Glasovna pretraživanja putem mobilnih uređaja ili putem kućnih uređaja kao što su Echo ili Home razlikuju se od otkucanih pretraga po strukturi rečenice. Zbog toga je potrebno da manje razmišljate o ključnim riječima, a više o odgovoru na vokalizovana pitanja.

Uz sve to, treba da imate na umu da pripadnici milenijumske generacije postaju ekonomski najmoćniji kupci, a oni sve više prihvataju i koriste vokalne funkcije na internetu, bilo putem Google Asistenta, Alekse ili Siri.

„Ovo je rastući trend koji će izgleda biti dominantan u marketinškom svijetu u narednih nekoliko godina“, ističe Konvej.

Kratak vizuelni sadržaj

Društveni mediji preuzimaju sve veću količinu saobraćaja i prijete da preuzmu primat nad  pretraživačima i tako postanu  glavno sredstvo za pronalaženje novih tržišta.

To je jedan od glavnih razloga zašto stručnjaci za marketing koriste sve kraći, a sve više vizuelni sadržaj, bez obzira na to da li su u pitanju info-grafici ili video-materijali.

„Mlađe generacije češće gledaju, ‘lajkuju’ i dijele sadržaj ukoliko je on lak za dijeljenje i relevantan za njih, iako su starije generacije još uvijek sklone detaljnijim pisanim sadržajima“, kaže Konvej.

 Šta možete da očekujete u budućnosti?

Prema Konveju, marketinški stručnjaci u budućnosti treba da očekuju da će se sadržaj „pakovati“ u formate koje je lakše da pregledate i primite. Informacije će biti lako dostupne i jasne, a brendiranje će biti na čelu svih sadržaja.

Zato mnoga preduzeća sve više zapošljavaju stručnjake za digitalni marketing koji mogu da stvore jedinstvena iskustva i sadržaje koje će njihova ciljana publika rado da gleda, čita i dijeli.

Sa upečatljivim marketinškim strategijama koje se fokusiraju na brend i emocije, daleko je veća vjerovatnoća da ćete podstaći posjete web sajta, a uz pravilno upravljanje podacima možete lakše da pristupate novoj publici. Osim toga, dobar i vrijedan sadržaj koji je plasiran na pravim kanalima u pravo vrijeme omogućuje vam da stvarate dublje veze sa svojim ciljanim potrošačima. 

Rast sadržaja kao ključnog marketinškog alata nije novi fenomen, ali taj sadržaj se razvija. „Ako želite da ostanete na vrhu kao stručnjak za marketing, onda je vrijeme da se fokusirate na sadržaj kao vaš glavni marketinški alat i prilagodite strategije trendovima koji se razvijaju od 2018. godine“, kaže Konvej.

Kako možete da postanete stručnjak za digitalni marketing?

Bilo da želite da unaprijedite svoje postojeće marketinške vještine ili da započnete karijeru kao stručnjak za digitalni marketing, sve potrebne vještine i znanja možete da steknete na specijalizovanim obukama. Više detalja o takvim obukama kod nas možete da saznate na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije