Obrazovanje

Stari dugovi "pritisnuli nastavu" na Univerzitetu u Bihaću

Stari dugovi "pritisnuli nastavu" na Univerzitetu u Bihaću
Foto: N.N. | Stari dugovi "pritisnuli nastavu" na Univerzitetu u Bihaću

BIHAĆ - Nastavni proces na pojedinim fakultetima Univerziteta u Bihaću doveden je u pitanje zbog velikih dugovanja koja ova visokoškolska ustanova ima prema vanjskim saradnicima.

Prema riječima Fadila Islamovića, rektora Univerziteta, radi se o dugovanjima koja su stara dvije godine i u međuvremenu su dostigla iznos koji se kreće između 1,5 i dva miliona maraka.

"Ta cifra varira i svaki dan se mijenja ovisno o stepenu izvedenosti nastave. Ova okolnost sigurno ne doprinosi ugledu naše ustanove, gubimo povjerenje kod predavača i naš apel osnivaču je da se u budžetu za narednu godinu predvide sredstva kako bi se dug bar djelimično sanirao", kaže Islamović.

Prema njegovim riječima, dodatni problem je to što za pomenute predavače nije osiguran čak ni hotelski smještaj.

"Zamislite situaciju kada ljude, kojima dugujemo dvije godine, pitamo da li mogu sopstvenim sredstvima platiti smještaj", kaže Islamović. Prema njegovim riječima, pomenuta dugovanja samo su dio ukupnih teškoća s kojima se godinama nosi ovaj univerzitet.

On kaže kako je to rezultat ukupnog odnosa osnivača, odnosno vlasti u Unsko-sanskom kantonu, prema njima.

"Evo, posljednjih nekoliko sedmica imamo probleme sa grijanjem, jer nismo dobili sredstva za kupovinu energenata. Također, naše poslovanje otežava i komplikovan sistem javnih nabavki i dugotrajne procedure, pa se sve to negativno reflektuje na ukupno stanje", kaže Islamović.

Inače, zanimljivo je da je on prije desetak dana podnio ostavku na funkciju rektora, što je obrazložio ličnim razlozima.

Jedan od najvećih problema s kojima se nosi ova ustanova je sve manji broj studenata, pa je tako u tekuću akademsku godinu, na osam ovdašnjih fakulteta, upisano svega njih 350 , što je najmanji broj u posljednjih dvadeset godina, koliko postoji ovaj univerzitet.

Dobri poznavaoci smatraju kako su svemu kumovala negativna dešavanja koja godinama prate ovu visokoškolsku ustanovu, loš kvalitet obrazovnog procesa, kao i brojne afere u proteklom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije