Obrazovanje

Stipendije za 109 studenata

Stipendije za 109 studenata
Foto: N.N. | Stipendije za 109 studenata

BANJALUKA - Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada objavilo je u petak rang-listu studenata, kojom je ukupno 109 studenata dobilo gradsku stipendiju po ovom osnovu.

"Na konkurs za dodjelu stipendija grada studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2018/2019. godini pristiglo je ukupno 430 zahtjeva studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija", rekli su u resornom  odjeljenju.

Dodali su da je negativno riješeno njih 69, a da je u završnoj fazi i obrada zahtjeva po druga dva kriterijuma, prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja.

"Studenti su u ovoj akademskoj godini mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, i to stipendije prema socijalnom statusu, stipendije za deficitarna zanimanja i stipendije na osnovu uspjeha na studiju", kazali su u ovom odjeljenju.

Najveća podrška grada u stipendiranju predviđena je za studente koji su izabrali neka od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM, što na godišnjem nivou iznosi 2.500 KM s obzirom na to da se stipendija isplaćuje za vrijeme trajanja akademske godine.

"Mjesečna stipendija za ostale studente po socijalnom statusu i školskom uspjehu iznosi 130 KM", rekli su u resornom odjeljenju.

Iz budžeta grada za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini namijenjeno je oko 1,5 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije