Obrazovanje

Stipendije za 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja

Stipendije za 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja
Foto: RTRS | Stipendije za 550 srednjoškolaca koji su upisali deficitarna zanimanja

BANJALUKA - Za oko 550 učenika prvih razreda srednje škole koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja biće obezbijeđene stipendije od 100 KM i besplatan prevoz, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon upisa učenika u prvi razred u školskoj 2022/23. godini, deficitarna zanimanja, od planiranih 728 učenika, upisalo je oko 550 učenika ili 70 odsto u 36 škola, 28 jedinica lokalnih zajednica i 19 zanimanja.

Iz MInistarstva ističu da je Vlada Republike Srpske opredjeljena da i u novoj školskoj godini podrži učenike koji upisuju zanimanja koja su definisana kao deficitarna.

U budžetu su, kako navode iz Ministarstva, za ovu namjenu planirana sredstva u iznosu od 900.000 KM i to stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz za učenike prvog razreda deficitarnih zanimanja.

U skladu sa zaključkom Vlade Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa lokalnim zajednicama, poslovnom zajednicom i školama sačinilo je listu deficitarnih zanimanja u Republici Srpskoj, koja je objavljena na zvaničnoj stranici prije termina prvog upisnog roka u školsku 2022/23. godinu.

Na osnovu prikupljenih podataka ustanovljeno je da se najveće potrebe na tržištu rada javljaju za zanimanja trećeg stepena u strukama mašinstvo i obrada metala (bravar - zavarivač, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike).

U strukama poljoprivreda i prerade hrane (pekar, mesar, agroproizvođač prehrambeni prerađivač), ugostiteljstvo i turizam (konobar i kuvar).

Najveće potrebe na tržištu rada javljaju se i za zanimanja trećeg stepena u strukama saobraćaj (vozač motornih vozila), elektrotehnika (auto-električar i električar elektroinstalater), šumarstvo i obrada drveta (stolar) i geodezija i građevinarstvo (kamenorezač - keramičar).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije