Obrazovanje

Stipendije za deficitarna zanimanja 1.170 KM

Stipendije za deficitarna zanimanja 1.170 KM
Foto: Nataša Tadić | Stipendije za deficitarna zanimanja 1.170 KM

TUZLA - Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je u Tuzli potpisalo ugovore za dodjelu 80 stipendija učenicima srednjih škola koji su upisali neko od zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja.

Ove godine to su zanimanja zidar-fasader-izolater,tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac,keramičar-teracer,moler-farbar-soboslikar, bravar, stolar, tapetar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Nakon rata, po prvi u Tuzlanskom kantonu, a vjerovatno i šire, upisana su zanimanja armirača u Građevinsko geodetskoj školi Tuzla.

Ove školske godine je škola upisala 23 učenika u zanimanje keramičar i 11 učenika kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje.

"Ta zanimanja su zaista deficitarna i stipendije su odradile svoj dio posla i nadam se da ćemo nastaviti ubuduće sa tom tradicijom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje, da imaju obezbjeđen posao kada završe školu", kazao je Kadrija Ibišević, direktor pomenute škole.

Među učenicima koji će imati stipendiju je i Danijel Crvenković, učenik ove škole, smjer keramičar.

"Škola je interesantna i zanimljiva. Kolege keramičari su dobri, profesori su jako interesantni i lijepo nam predaju. Odlučio sam se za ovo zanimanje jer je dobro plaćeno i nije baš toliko teško", kazao je ovaj srednjoškolac.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović napomenuo je da stipendija iznosi 1.170 KM što je značajna podrška za učenike koji će moći dijelom finansirati svoje obrazovanje i na kraju doprinijeti ovom društvu.

"Na ovaj način Vlada TK podržava učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Stipendije su dodjeljivane i ranijih godina i postignuti su određeni rezultati. Jedan od tih rezultata je da nakon više godina imamo upisane armirače i tesare. To je deficitarno na našem tržištu rada. Uradićemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirati da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti", kazao je Omerović.

On dodaje da će se analizirati mogućnost proširivanja stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da se vidi kakvi su benefiti generalno za tržište rada i koliko se to odrazilo na sve one sektore kojim nedostaju ljudi koji se bave ovim strukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije