Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Stipendije za deficitarna zanimanja u Banjaluci

Stipendije za deficitarna zanimanja u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Stipendije za deficitarna zanimanja u Banjaluci
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - U okviru gradskog programa stipendija, vrijednog 1,6 miliona KM, grad Banjaluka će stipendirati i učenike koji se odluče da se školuju za neka od nedostajućih zanimanja, poput bravara i zidara, rekli su u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Dodali su da su predložili deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu, za koja će grad dodijeliti stipendije.

"Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola: bravar, zidar, zidar - moler i mesar, te za studente: diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike", kazali su u Odjeljenju.

Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2019/2020. godinu, koja će se naći pred odbornicima na sjednici 15. maja.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Pojedinačni iznosi stipendija iznose 80 za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 za učenike i 250 KM za studente.

Grad u ovoj školskoj/akademskoj godini stipendira 1.236 učenika i 361 studenta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije