Obrazovanje

Stipendirana 154 studenta iz Fonda "Dr Milan Jelić"

Stipendirana 154 studenta iz Fonda "Dr Milan Jelić"
Foto: Ilustracija | Stipendirana 154 studenta iz Fonda "Dr Milan Jelić"

BANJALUKA - Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Fond "Dr Milan Jelić", u akademskoj 2017/2018. godini stipendiralo je ukupno 154 studenta na univerzitetima u Srpskoj, BiH i inostranstvu u ukupnom iznosu od 705.100 KM.

Riječ je o 142 studenta prvog i 12 studenata drugog i trećeg ciklusa studija koji su se prijavili posredstvom dva konkursa Ministarstva, navedeno je u informaciji o sprovedenim konkursima, koju je Vlada Republike Srpske danas prihvatila.

Vlada je prihvatila i informaciju o imenovanju članova radne grupe iz Republike Srpske za izradu strategija pametne specijalizacije u BiH, što je obaveza svih zemalja zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017-2021 "Znanje za razvoj" definisano je da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva nauke i tehnologije izrada posebne strategije pametne specijalizacije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Srbija i Crna Gora su daleko odmakle u ovom procesu i, vjerovatno, će do kraja 2018. godine imati završene ove dokumente, dok zaostaju BiH, Albanija i Makedonija. Jedino je Republika Srpska počela sa pripremama za izradu strategije pametne socijalizacije u BiH.

Podrška Evropske unije, koju već koriste Srbija i Crna Gora, biće dostupna od početka 2019. godine za ostale zemlje zapadnog Balkana, a preduslov za dobijanje pomoći jeste prisustvo treninzima koje organizuje Zajednički istraživački centar Evropske komisije i koje mogu pohađati članovi radnih grupa iz pomenutih zemalja.

U BiH nije formirana radna grupa, zbog čega je Ministarstvo civilnih poslova uputilo dopis sa zahtjevom za imenovanje članova radne grupe u skladu sa zaključcima sa sastanka predstavnika ministarstava nadležnih za nauku i privredu u BiH, koji je održan 19. juna u Sarajevu.

Na sastanku je zaključeno da ovu radnu grupu treba da čine predstavnici ministarstava iz entiteta, kantona, nivoa BiH, Brčko distrikta, Spoljnotrgovinske komore BiH, entitetskih privrednih komora, udruženja poslodavaca, razvojnih agencija, velikih kompanija, te savjeta za nauku.

Vlada Srpske je usvojila i informaciju o učešću Predstavništva Republike Srpske na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 15.000 KM za pokrivanje troškova tog učešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije