Obrazovanje

Stojičić: Obrazovanje u Vlasenici na zavidnom nivou

Stojičić: Obrazovanje u Vlasenici na zavidnom nivou
Foto: Vlada RS | Stojičić: Obrazovanje u Vlasenici na zavidnom nivou

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da su infrastrukturni kapaciteti i sistem obrazovanja u opštini Vlasenica na zavidnom nivou jer je postignuta puna sinergija lokalne i republičke vlasti, te obrazovnih ustanova.

Stojičićeva je tokom posjete Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Vlasenici koja obilježava 65 godina rada istakla da je saradnja sa lokalnim zajednicama jedina garancija i recept za dobar uspjeh i rad.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske izašla sa značajnijim iznosima u budžetu za obrazovanje u odnosu na rebalans u 2023. godini.

"Zaposleni u obrazovnom sistemu mogu očekivati povećanje plata od prvog januara 2024. godine, što je rezultat dogovora sa Sindikatom i potpisanog sporazuma. Mislim da ćemo u tom pravcu i ići u narednom periodu", rekla je Stojičićeva novinarima u Vlasenici.

Prema njenim riječima, važno je jačanje stručnog kadra kako bi se nastavnicima pomoglo u obavljanju njihovog posla kada je riječ o obrazovnom i vaspitnom dijelu, kao i prevencija negativnih pojava koje se mogu desiti.

Stojičićeva je naglasila da je fokus na programu mjera i vaspitnoj ulozi škole, te da u Osnovnoj školi u Vlasenici nije bilo slučajeva prijavljivanja nasilja što je rezultat predanog rada školskog rukovodstva.

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Danka Milić Kezunović rekla je da ova školska ustanova obilježava 65 godina postojanja, što znači radost, ali i veliku odgovornost i obavezu.

"Ponosna sam što sam dio ove školske ustanove. Zadovoljstvo je biti na čelu uspješnog tima koji daje sve od sebe da svakodnevni život đaka učini ljepšim i da sa srećom dolaze u školu", navela je Kezunovićeva.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da je posjeta ministra prosvjete i kulture bila prilika da se iznesu viđenja razvoja obrazovnog sistema u ovoj opštini.

On smatra da je obrazovanje najvažniji segment u jednoj lokalnoj zajednici.

"U sistemu obrazovanja moramo učestvovati svi i dati svoj doprinos, jer živimo u turbulentnim vremenima zbog čega je neophodno sačuvati srpski jezik, kulturu, ćirilicu i sve ono što nas simbolizuje kao narod koji živi ovdje poštujući druge", poručio je Kraljević.

Kraljević je podsjetio da osnovna i srednja škola, kao i obdanište u Vlasenici u kontinuitetu imaju zadržan broj đaka, za šta je zaslužna saradnja sa resornim ministarstvom, Vladom i predsjednikom Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije