Obrazovanje

Stojičić: Upisna politika usklađivana sa pravcima razvoja privrede

Stojičić: Upisna politika usklađivana sa pravcima razvoja privrede
Foto: Vlada RS | Stojičić: Upisna politika usklađivana sa pravcima razvoja privrede

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je glavna vodilja prilikom kreiranja upisne politike da ona bude usklađena sa strateškim pravcima razvoja privrede Republike Srpske, odnosno potrebama tržišta rada.

Stojičićeva je navela da je više nego prije prepoznatljiv uticaj predstavnika poslovne zajednice i jedinica lokalnih samouprava na upisnu politiku koju dostavljaju srednje škole, prenosi RTRS.

Ona je podsjetila da je aktuelna upisna politika usklađivana i sa iskazanim potrebama visokoškolskih ustanova za nastavak daljeg školovanja.

"U prve razrede srednjih škola planiran je upis 10.143 učenika, od čega 22 odsto u zanimanja trećeg stepena složenosti i 78 odsto u zanimanja četvrtog stepena složenosti. Predviđen je upis u 13 struka, odnosno 79 zanimanja, 54 zanimanja četvrtog stepena i 25 trećeg stepena", rekla je Stojičićeva za Glas Srpske.

Ona je podsjetila da deveti razred u školskoj 2023- 2024. godini završava 9.826 učenika, što je za 72 više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

"Za narednu školsku godinu poslodavci nisu iskazali interes za upis novih zanimanja potrebnih tržištu rada. Na prijedlog poslovne zajednice u prethodnom periodu uvedena su dva ogledna zanimanja i to tehničar za robotiku i CNC operater", rekla je Stojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije