Obrazovanje

Štrajk umjesto školskog zvona

Štrajk umjesto školskog zvona
Foto: N.N. | Štrajk umjesto školskog zvona

​BIHAĆ - Nova školska godina na području Unsko-sanskog kantona, 2. septembra, umjesto radno, započeće štrajkom prosvjetnih radnika.

Ovo je odlučeno juče na sastanku Štrajkačkog odbora sindikata koji okupljaju radnike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, nakon što pregovori s Vladom USK nisu rezultirali uspjehom. Također, odlučeno je da će nastava za učenike završnih razreda biti organizovana po minimumu poslova.

U sindikatima kažu kako su nezadovoljni time što nijedan od njihovih zahtjeva nije ispunjen niti realizovan do kraja, a posebno su ogorčeni na to što Vlada nije ispunila ranije dato obećanje da će njihove plate biti izjednačene s ličnim dohotkom ostalih budžetskih korisnika.

Također, tokom propalih pregovora nije postignut dogovor o zahtjevu predstavnika sindikata da im se u narednoj godini isplati razlika plata za proteklih deset mjeseci u skladu s važećim kolektivnim ugovorom.

 "Naš prvi i osnovni zahtjev koji smo uputili vlastima, a to je dosljedno poštivanje kolektivnog ugovora, nije ispunjen. Ne možemo više dozvoliti da se potpiše jedan zakonski akt, a da se on potom potom ne primjenjuje", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

 Još jednom ocijenjen je neprihvatljivim izvještaj komisije koju je oformilo Ministarstvo obrazovanja USK i koja je, nakon snimanja situacije u ovdašnjem obrazovanju, predložila otpuštanje oko 300 radnika koji su tehnološki višak.

Premijer USK Mustafa Ružnić optužio je ranije sindikate prosvjetnih radnika da su bili nijemi svjedoci urušavanja obrazovanja u posljednjih desetak godina u ovome kantonu koje se ogleda u konstantnom smanjenju broja učenika i povećanju troškova u ovoj društvenoj djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije