Obrazovanje

Štrajk upozorenja prosvjetara USK zbog umanjenih plata

Štrajk upozorenja prosvjetara USK zbog umanjenih plata
Foto: Ilustracija | Štrajk upozorenja prosvjetara USK zbog umanjenih plata

BIHAĆ - U osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona danas je održan polusatni štrajk upozorenja u organizaciji sindikata koji okupljaju prosvjetne radnike u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.

Iz sindikata su poručili kako su se na ovakav korak odlučili zbog toga što Vlada USK, kako tvrde u sindikatima, već duže vrijeme ne poštuje kolektivni ugovor sklopljen između dvije strane.

Prema riječima sindikalaca, zaposlenici u srednjem obrazovanju, zbog toga što se ne poštuje osnovica za obračun plata, već duže vrijeme dobijaju umanjen lični dohodak, a nezadovoljni su i zbog nepoštivanje pravilnika o napredovanju.

"Dogovori koje imamo s Vladom se ne poštuju i ostaje nam da na ovakav način upozorimo na te okolnosti. Ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultat, bićemo primorani da organizujemo generalni štrajk", rekao je predsjednik Sindikata radnika u srednjoškolskom obrazovanju Samir Fajić.

On dodaje kako su nezadovoljni ukupnim stanjem u srednjoškolskom obrazovanju koje je, kako ističu, godinama zanemareno.

Također ukazuju i na činjenicu da Vlada USK već godinama odbija isplatu dugovanja prosvjetnim radnicima na osnovu dobijenih sudskih tužbi. Ukupna dugovanja po ovome osnovu iznose 75 miliona maraka i radi se o novčanim potraživanjima budžetskih korisnika po raznim osnovama koja su sudskim putem presuđena.

Predstavnici sindikata su najavili kako će, ukoliko u narednih nekoliko dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, uslijediti organiziranje svakodnevnih polusatnih štrajkova upozorenja, a nakon toga će se početi s pripremom generalnog štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije