Obrazovanje

Studenti ETF-a okitili se zlatom i s dvije bronze

Studenti ETF-a okitili se zlatom i s dvije bronze
Foto: Velibor Tripić | Studenti ETF-a okitili se zlatom i s dvije bronze

BANJALUKA - Devetoro studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Banjaluci osvojili su prvo i dva treća mjesta na međunarodnim takmičenjima u SAD i Jermeniji, koja su održana online.

Dva tima sa po četvoro studenta sa Smjera softverskog inženjerstva učestvovala su na 11. takmičenju "Capture the Flag", MAGIC korporacije, koje je održano 23. oktobra u SAD, a na kojem su osvojili prvo i treće mjesto.

S druge strane, Dejan Gutić sa Smjera elektronike učestvovao je na takmičenju u Jermeniji i osvojio treće mjesto kao jedini takmičar iz BiH koji je predstavljao svoju zemlju.

Bojan Bulatović, apsolvent na ETF-u, sa Smjera softverskog inženjerstva, za "Nezavisne" ističe da su dali sve od sebe kako bi ostvarili dobre rezultate.     

"Nismo očekivali ovako dobre rezultate, ali smo se potrudili da damo sve od sebe. Uprkos ispitnim rokovima, svi zajedno smo sedam dana prije takmičenja izdvojili po pet-šest sati dnevno da rješavamo zadatke", izjavio je Bulatović.

Kako kaže, zadaci su bili specifični i vezani za oblast sajber bezbjednosti, gdje je, dodaje, bilo potrebno da se na kreativan način primjenjuju znanja stečena na fakultetu.

"Ti zadaci su nam bili zabavni i zanimljivi te su nas podsticali da razmišljamo", rekao je Bulatović.

Naime, on je zajedno sa koleginicom Jelenom Peševski bio dio tima koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju "Capture the Flag". Bulatović je dodao da, inspirisani ovakvim takmičenjem, i oni pripremaju sličan tip takmičenja na kojem će učestvovati ekipe s ovog fakulteta.

Jelena Peševski, student četvrte godine ETF-a, sa Smjera softverskog inženjerstva, kaže da su do samog kraja takmičenja imali prve dvije pozicije, ali da su ih na samom kraju pretekle kolege iz Estonije.

"Već smo jedanput učestvovali na ovom takmičenju, ali smo sada ostvarili bolje rezultate. Pripremali smo se još od prošlog takmičenja, a sada smo sedmicu dana pred početak timski radili zadatke", rekla je Peševski za "Nezavisne".

Ističe da im je ova nagrada veoma značajna jer time promovišu fakultet, a, kako kaže, ujedno su pokazali da mogu parirati zemljama koje se nama svima čine nedostižne.

Osim njih, na takmičenju su učestvovali i Mrđan Poletanović, Ognjen Krunić, Njegoš Đukić, Branislav Roljić, Dragan Jović i Milan Čarakovac.

Aleksandar Keleč, viši asistent na ETF-u, kazao je za "Nezavisne" da je na takmičenju učestvovalo 79 registrovanih studenata, od kojih osam s ovog fakulteta, koji su bili podijeljeni u dva tima.

"Naši studenti su se takmičili online s fakulteta. Bilo je prijavljeno 30 timova iz cijelog svijeta, ekipe iz SAD, Rusije, a što se tiče Evrope - dominantna je bila Estonija. Ponosan sam na studente koji su osvojili prvo i treće mjesto jer su postigli veliki uspjeh, a imali su veoma malo vremena da se pripreme za takmičenje", istakao je Keleč.

Dejan Gutić, student četvrte godine Smjera elektronike na ETF-u, koji je osvojio treće mjesto iz oblasti mikroelektronike, kaže da je zadovoljan postignutim rezultatom.

"Ovo je prvi put da BiH učestvuje na ovom takmičenju, a osvojili smo bronzanu medalju, što je veliki uspjeh. Takmičenje se odvijalo u dvije faze, a jedna je bila na nivou država. Na nivou BiH ja sam osvojio prvo mjesto i kvalifikovao se za finale", kazao je Gutić za "Nezavisne". On je, dodaje, ranije osvajao nagrade iz matematike, ali ističe da je ova nagrada posebna.

"Ovu medalju posvećujem svojoj dragoj učiteljici Bjelici Vojnović", istakao je Gutić.      

Ovo takmičenje je, kako kaže, bilo iz oblasti integrisanih kola, odnosno proizvodnja i dizajn čipova, na kojem je ove godine učestvovalo 13 zemalja i 436 učesnika.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije