Obrazovanje

Studenti dobili opremu za hidrotehniku

Studenti dobili opremu za hidrotehniku
Foto: Nataša Tadić | Studenti dobili opremu za hidrotehniku

TUZLA – Rudarsko - geološko građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli dobio je opremu za hidrotehničke radove, a koja će koristiti studentima za praktične vježbe. Ono što čuju na predavanjima, sada će moći praktično primjeniti.

Hidrotehnika je složena grana i veoma važna u građevinarstvu. Nova oprema se koristi za vodoopskrbu stanovništva.

"Prije svega zgrada i naselja i za odvodnju oborinskih i sanitarno fekalnih otpadnih voda.  Naši studenti na prvom ciklusu na četvrtoj godini upravo imaju predmet Opskrba vodom i odvodnja otpadnih voda. Tako da sve što saznaju tokom predavanja, u laboratoriju mogu vidjeti i kako se primjenjuje određena oprema  i uređaji", pojasnio je Nedim Suljić, prodekan za naučnoistraživački rad RGGF-a.

Studenti će sada moći vidjeti na koji način se montiraju priključne cijevi, koje vrste materijala se mogu priključivati, itd. Opremu je donirala firma  "Regeneracija".

"Jedna je stvar razgovarati o našim uređajima, a druga stvar je kada studenti dođu i vide na koji način se priključne cijevi mogu montirati, koje vrste materijala se mogu priključivati na naš uređaj, koja je funkcija naših uređaja. Dosta je drugačija slika kada to imate pred sobom", izjavio je Esmer Delibašić iz firme koja je donirala opremu.

Praktičnom vježbom bit će lakše i profesorima da pojasne materiju, a studentima da razumiju. Među njima je i  Amel Ručić, student treće godine građevinarstva.

"Zanimljiv studij i ovdje sam se baš pronašao i zanimljivo je. Imamo dosta prakse ovih dana na gradilištima. I drugačije je to kada to doživimo nego kada samo čujemo na predavanjima suhu teoriju pa moramo zamišljati u glavama", kazao je ovaj student. S njim se slaže i njegova kolegica Adna Faljić koja ističe da je svaka donacija dobro došla studentima za praksu.

"Zato što imamo imamo priliku vidjeti neke stvari koje samo čitamo u knjigama. Ovih dana idemo na radilišta iz raznih oblasti građevine, pa tako vidimo ono što čitamo i pomaže nam to u razumijevanju teorije koju proučavamo", rekla je ona. Sa ovog fakulteta su kazali da nastavljaju sa opremanjem laboratorije za dobrobit studenata.

"Drugačije je kada naš mladi inžinjer izađe sa fakulteta i kada je vidio neke stvari u praksi. Opremu koju mi imamo, nema nijedan građevinski fakultet u BiH", zaključuje Suljić i dodaje da je cilj ojačati usmjerenje hidrotehnike na ovom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije