Obrazovanje

Studenti medicine u Banjaluci na praksu mogu samo uz tri uslova

Studenti medicine u Banjaluci na praksu mogu samo uz tri uslova
Foto: Dražan Pozderović | Studenti medicine u Banjaluci na praksu mogu samo uz tri uslova

BANJALUKA - Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta koji obavljaju kliničku praksu moraju biti vakcinisani ili imati negativan tekst na kovid-19, potvrdio je Ranko Škrbić, dekan ovog fakulteta.

Škrbić je rekao da, da bi studenti provodili svoje vježbe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, moraju biti potpuno zdravi, a dokaz o tome jeste papir o vakcinaciji ili da nemaju koronu.

"Mi smo u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama koje su naše nastavne baze, među njima UKC RS i Dom zdravlja, i prema propozicijama koje je Centar uveo za svoje zaposlene i za ulazak u Klinički centar, lica koja nisu zdravstveni radnici, a posebno oni koji jesu zdravstveni radnici, moraju biti vakcinisani ili moraju donijeti dokaz o tome da im je antigenski test negativan. To su propozicije koje su definisane. Oni moraju da štite integritet zaposlenih i pacijenata koji gore leže", kaže Škrbić.

Dodao je da oni moraju poštovati ono što donese Klinički centar kao najviša ustanova koja se bori s kovidom, u ovom trenutku, u vidu mjera zaštite, te napominje da čovječanstvo počiva na vakcinama.

Pored potvrde o vakcinaciji, studenti mogu priložiti ljekarsku potvrdu da su prebolovali koronu, te ta potvrda važi šest mjeseci, ili pozitivan serološki test. Kada je riječ o PCR ili antigenskim testovima, studenti troškove testiranja snose sami, te ne smiju biti stariji od 48 sati.

Vladan Gačić, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je veliki broj studenata ovog fakulteta već vakcinisan, ali i da postoje oni koji to nisu učinili.

"Većina studenata je vakcinisana, ali naravno imamo i one koji se ne žele vakcinisati iz nekih svojih razloga. Ja apsolutno razumijem njihovo mišljenje, ali svakako se mi trudimo da što veći broj studenata vakcinišemo, odnosno sve koji žele", kaže Gačić.

Nekoliko studenata Medicinskog fakulteta s kojima smo razgovarali istakli su da podržavaju ovu odluku i da su se svakako planirali vakcinisati, ali i da je ona ubrzala proces donošenja njihove konačne odluke kako bi mogli obavljati praksu.

S druge strane, Bojana Čelica, predstavnica studenata koji su nezadovoljni ovom odlukom, ističe da oni smatraju da nije korektno prema studentima da na ovakav način budu primorani na vakcinaciju te dodaje da su žalbu na ovu odluku uputili i UKC-u, ali da odgovor još nisu dobili.

Oni ističu da nisu protiv vakcine, ali žele da se uspostavi hijerarhija, da se prvo ljekari i zdravstveni radnici vakcinišu, a zatim oni.

"Kao studenti Medicinskog fakulteta podržavamo vakcinaciju. Vjerujemo u postojanje virusa jer da ih nije bilo ne bi ljudi masovno umirali. Protivnici smo antivaksera jer ko god kaže da virus ne postoji - ne treba studirati na Medicinskom fakultetu", kazala je Čelica.

Ona kaže da su se obratili i Studentskom parlamentu, koji je obećao da će u saradnji sa Savezom studenata Medicinskog fakulteta nastojati nevakcinisanim studentima da omogući jeftiniju cijenu antigenskog testa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije