Obrazovanje

Studenti medicine već godinu bez prakse

Studenti medicine već godinu bez prakse
Foto: N.N. | Studenti medicine već godinu bez prakse

TUZLA - Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli okupili su se danas ispred Univerziteta u Tuzli zbog toga što već godinu dana nemaju praktičnu nastavu u zdravstvenim ustanovama, koja je prekinuta početkom pandemije virusa korona. Okupljenim studentima obratila se i rektorica Univerziteta Nermina Hadžigrahić te obećala da će razgovarati sa nadležnima kako bi ovaj problem što prije bio riješen.

Između ostalog, na studentskim transparentima pisalo je: "Čuvajte svoje zdravlje kao što nadležni čuvaju zdravstvene ustanove od budućih ljekara." Studenti podsjećaju da im je pravo na praktičnu nastavu zagarantovano Zakonom o visokom obrazovanju FBiH.

"Jednostavno nas smatraju kolateralnom štetom i ponašaju se kao da smo 'zadnja rupa na svirali', a ne buduće kolege, da ne govorimo o tome da će kolege sa šeste godine za nekoliko mjeseci biti ljekari koji će odgovarati za tuđi život, bez prakse, zahvaljujući našim uvaženim profesorima koji su dio Kriznog štaba", rekla je Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Studenti traže da se promijeni odluka o broju prisutnih u zatvorenom prostoru, gdje postoje prostorni kapaciteti za realizaciju takvog zahtjeva, 50 studenata u prostoriji, poštujući epidemiološke mjere.

Iz UKC Tuzla tvrde da je problem prostor, kojeg nema dovoljno da bi odvojili kovid bolnicu od prostor za studente.

Posebno ističu činjenicu da su više od 30% kapaciteta morali odvojiti za kovid pacijente.

"Izvršit ćemo analizu i vidjeti kakve korake možemo preduzeti da praktični dio nastave ide i da oni mogu boraviti u prostorijama UKC-a. Do sada iz razumljivih razloga to nije bilo moguće. Ja, kao i direktor UKC-a i kao nastavnik na Medicinskom fakultetu, bio bih sretan da mi ljetni semestar otpočnemo na normalniji način", rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Sa Medicinskog fakulteta podsjetili su da se praktična nastava za buduće doktore održava u nekim drugim gradovima, primjera radi, u Sarajevu.

"Mi opet sa Fakulteta molimo da direktori javnih ustanova koji su članovi Kriznog stožera izvrše određene izmjene i apeliraju da se studentima dozvoli obavljanje kliničkog staža", poručila je Selmira Brkić, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ukoliko se ništa ne riješi, studenti prijete velikim protestima početkom marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije