Obrazovanje

Studenti žele novi rok ili da ne polažu razliku predmeta

Studenti žele novi rok  ili da ne polažu razliku predmeta
Foto: N.N. | Studenti žele novi rok ili da ne polažu razliku predmeta

BANJALUKA - Stari studenti, kojima je rok za okončanje studija po starom programu istekao 30. septembra, neće izgubiti studentski status ako nisu podnijeli zahtjev za prelazak na Bolonju, nego će naknadno biti pronađeno rješenje za njih, potvrđeno je na Univerzitetu u Banjaluci, a da li će biti opet produžen rok ili će definitivno morati da se prebace na bolonjski sistem, još se ne zna.

Prema riječima studentskih predstavnika, polaganje razlike predmeta da bi se prešlo na bolonjski sistem nikako nije dobro rješenje jer, kako kažu, pojedini studenti bi morali polagati i po deset predmeta.

Iz Univerziteta u Banjaluci kažu da će studentima koji su odlučili da nastave studije po važećem zakonu biti urađena ekvivalencija predmeta. Starih studenata na Banjalučkom univerzitetu je bilo 1.225, a na Univerzitetu Istočno Sarajevo 352.

"Nadam se da će rok za završetak studija biti produžen za stare studente, bar za one koji su aktivni u posljednjih godinu ili dvije godine", kazala je S.V., studentkinja žurnalistike, kojoj su po starom programu ostala četiri ispita.

Istakla je da su joj u studentskoj službi fakulteta kazali da bi, ukoliko bi prešla na bolonjski sistem studiranja, morala polagati više ispita.

"To je skoro cijela godina. Meni su po starom programu ostala četiri ispita, pa kada bi se izvršila ta ekvivalencija i kada bih prešla na Bolonju, imala bih šest ispita više nego sada ", požalila se ona.

Dodala je da u ovom trenutku ne zna šta će se dalje dešavati sa starim studentima i da li će im rok biti produžen ili će ipak biti prisiljeni da se prebace na Bolonju.

Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, kazao je da, kada je u pitanju ekvivalencija predmeta, trebalo bi da bude utvrđeno kakva je razlika među predmetima po starom programu i po Bolonji.

"Na nekim fakultetima studenti da bi se prebacili na Bolonju neće morati polagati nijedan predmet, na nekima će polagati jedan ili dva, a na nekima osam ili deset predmeta", rekao je Vujin.

Istakao je da rok za okončanje studija po starom programu nije bilo moguće produžiti jer sjednice Narodne skupštine RS nisu održavane u ljetnom periodu do 30. septembra.

"Ministar prosvjete i kulture RS nam je dao mogućnost da pokušamo produžiti rok kada se formira nova zakonodavna vlast, odnosno da produžimo rok retroaktivno, a kolika će biti vjerovatnoća da to postignemo, ne zna se, ali nastojaćemo da idemo u tom pravcu da im se produži rok", naveo je Vujin.

Naglasio je da, ukoliko studenti ne uspiju produžiti rok za okončanje, zalagaće se da prilikom prelaska na Bolonju ne polažu razliku predmeta.

"Mislim da je to jedno od boljih rješenja i za univerzitete i za studente jer mi smo polagali neke ispite koje oni nisu, a oni su polagali neke koje mi nismo, tako da to dođe na isto i mislim da je i kvalitet znanja isti", istakao je Vujin.

I nadležni na fakultetima još nisu sigurni šta će na kraju biti.

Zoran Vasiljević, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta u Banjaluci, kazao je da ta grupa studenata ima pravo da pređe na bolonjski sistem studiranja, odnosno da polože razliku predmeta između starog i novog sistema.

"Imamo osam zahtjeva za prelazak na Bolonju, ali mislim da to u sekretarijatu još nije riješeno jer se čeka da li će doći do produženja roka ili neće", istakao je Vasiljević te dodao da  na Pravnom fakultetu ukupno na evidenciji ima oko 120 starih studenata, ali da  nisu svi aktivni.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, rekao je da se nada da će starim studentima rok biti produžen.

"Njih nema mnogo, ali se nadam da će im rok biti produžen, smatram da bi to bilo korisnije", istakao je Trbić.

Ladislav Vasilišin, prodekan za nastavu Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, istakao je za "Nezavisne" da, ukoliko studenti žele da nastave studije, moraće da se prebace na bolonjski sistem.

"Do sada su na našem fakultetu podnesena tri zahtjeva. Mi smo poprilično redovni i nemamo takvih problema. Njima je rok za studiranje istekao 30. septembra, tako da ko je želio da nastavi studije podnio je zahtjev", istakao je Vasilišin. 

Na Medicinskom fakultetu su kazali da je za studente integrisanih studija medicina, stomatologija i farmacija rok za završetak studija akademska 2019/20.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije