Obrazovanje

Studentima u Banjaluci se smiješe bolji uslovi stanovanja

Studentima u Banjaluci se smiješe bolji uslovi stanovanja
Foto: Velibor Tripić | Studentima u Banjaluci se smiješe bolji uslovi stanovanja

BANJALUKA - Stanari Studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci od naredne akademske godine mogli bi da stanuju u mnogo boljim uslovima, bar sudeći prema najavama nadležnih, koji obećavaju da će uložiti 2,6 miliona KM u uređenje studentskih soba i prostora.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, i Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra, zajedno sa predstavnicima studenata, obišli su juče treći paviljon i najavili kompletnu sanaciju.

"Obezbijeđena su sredstva za sanaciju i adaptaciju ovog objekta, Vlada Srbije za ove namjene donirala je 1,9 miliona KM, dok će Vlada Republike Srpske uložiti dodatnih 700.000 KM", kazao je Rajčević.

Topić je precizirao da će u trećem paviljonu biti potpuna sanacija spoljne i unutrašnje stolarije, podova, protivpožarnog sistema, video-nadzora i sanacija mokrih čvorova, svaka soba će imati odvojen toalet.

"Posebno ćemo prilagoditi sobe za studente sa invaliditetom. Studenti će, takođe, dobiti veće kapacitete za čitaonice i novi moderan vešeraj", izjavio je Topić za "Nezavisne novine".

On je istakao da se početak rekonstrukcije trećeg paviljona može očekivati početkom ljeta, jer nikom nije cilj iseliti studente u zimskom periodu.

"Sljedeće sedmice će se održati završni sastanak sa studentima i njima će biti prepuštena odluka o početku rekonstrukcije", kazao je on.

Prema podacima, u trećem paviljonu trenutno boravi 350 studenata, od kojih je oko 15 sa posebnim potrebama, a novom rekonstrukcijom stvoriće se uslovi koji će im olakšati boravak u domu.

Za vrijeme rekonstrukcije, studenti koji borave u trećem paviljonu biće raspoređeni u preostale paviljone, u zavisnosti od raspoloživosti.

U razgovoru sa predstavnikom studenata Markom Ćurkom rečeno nam je da su studenti koji borave u trećem paviljonu bili najveći pokretači akcije. Ono što je studente pokrenulo na ovu akciju jesu loši uslovi za boravak u domu.

"Želim da zahvalim studentima koji su nas obavijestili o tom stanju, pa smo mi dalje mogli da preduzmemo određene mjere. Takođe, razgovarali smo i o stavkama poput oslobađanja nekih prostorija koje studenti mogu da koriste za druženje, a kada je u pitanju korištenje mašina za veš i interneta, to će u skorije vrijeme biti riješeno", rekao je Ćurko.

Kada je riječ o menzi i cijenama, on je kazao da je na sastanku sa koordinatorom za ishranu dogovoreno da će doći do znatnog poboljšanja kvaliteta hrane u menzi, a da će cijene ostati iste.

Na održanom sastanku predstavnika studenata i Uprave Studentskog doma, studentima je obećan niz promjena koje će uticati na znatno bolji kvalitet života u ovom domu.

"Studenti su odlučili da traže razgovor sa direktorom kako bi im se omogućili bolji uslovi, ja sam lično insistirao na peticiji, koju je potpisalo 513 studenata koji borave u trećem i četvrtom paviljonu", istakao je student T.P. koji boravi u Studentskom domu "Nikola Tesla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije