Obrazovanje

Studentska praksa, prilika za budućnost

Studentska praksa, prilika za budućnost
Foto: N.N. | Studentska praksa, prilika za budućnost

Kao i svake godine, već osam godina zaredom, m:tel omogućuje svojim stipendistima, studentima elektrotehnike iz BiH, praksu u trajanju od mjesec dana u kompaniji.

Koliko je važno da mladi ljudi dobiju priliku još kao studenti da upoznaju praktične procese u oblasti kojom se bave, govori činjenica da oni koji su prošli praksu, mnogo lakše i brže prolaze put profesionalnog razvoja u budućem poslovnom životu.

Nova znanja i vještine, nakon obavljene prakse u kompaniji m:tel, sa sobom su ponijeli i najbolji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koji su m:stipendisti osme generacije.

Tokom avgusta mjeseca, na praksi u m:tel-u boravili su Borjana Rakanović, Sanja Čečar i Marko Mandić, studenti treće godine.   

Uz pomoć svojih mentora, stručnog kadra iz kompanije, upoznali su se sa praktičnim radom u oblasti interesovanja za koje su se prethodno sami opredijelili.  „Na praksi u kompaniji m:tel sam provela dvije sedmice. Zahvaljujući mentoru Draganu Krndiji, dipl. inženjeru elektrotehnike, ali i njegovim kolegama, stekla sam nova znanja o radu bežične pristupne mreže, te se upoznala sa radom softvera za planiranje, kao i mobilnim ćelijskim sistemima“, kaže Borjana Rakanović. Pored poslovnih procesa, Borjana kao najvažniji izdvaja utisak koji je na nju ostavila atmosfera koja vlada u kompaniji. „Najviše mi se dopala radna atmosfera, opuštenost i prijateljski odnos među zaposlenima“, izjavila je i dodala da je „divno da postoje kompanije poput m:tel-a koje misle o mladima i podržavaju ih u toku njihovog obrazovanja“.

Jednake utiske iz kompanije ponijela je i Sanja Čečar. Nakon obavljene prakse, njen je utisak, kako kaže, da je m:tel kompanija čiji je tehnološki razvoj na zavidnom nivou. „Najvažniji faktori za tehnološki razvoj, a o kojima m:tel vodi računa su društveno-ekonomski odnosi, potrebe društva, znanje i obrazovanje ljudi“, rekla je Sanja. Njena mentorka je bila Ivana Ninković, dipl. inženjer elektrotehnike, a odnosom mentorke, ali i ostalih zaposlenih prema njoj, Sanja je prezadovoljna: „Budući da se moja mentorka trudila da mi objasni što više stvari i upozna me sa načinom rada, ovo je bila izuzetna prilika da se upoznam sa procedurom izdavanja digitalnih sertifikata i pravljenja baze podataka za njihovo izdavanje“.

Marko Mandić je takođe student koji iz kompanije nosi pozitivne utiske nakon obavljene prakse. Kako kaže, m:tel vidi kao prosperitetnog i konkurentnog telekomunikacionog operatera, a zahvaljujući uvođenju novih tehnologija. Putem usvajanja novih znanja koji je prošao tokom prakse, proveo ga je njegov mentor Mile Gunjević, dipl. inženjer elektrotehnike.

„Na praksi sam se upoznao sa bazama podataka, administracijom baza podataka te razvojem aplikacija zasnovanih na Oracle bazama, ali i sa načinom funkcionisanja kompanije i ulogom pojedinca u njoj“, izjavio je Marko Mandić.

Iskustva studenata četvrte godine

Na praksi u m:tel-u boravile su i dvije studentkinje četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu – Kristina Kraljević i Zorana Mandić. Njihovi utisci nakon prakse u kompaniji su takođe pozitivni, a obje navode da su se u m:tel-u osjećale kao dio tima.

 „Vrijeme koje sam provela na praksi donio mi je važno iskustvo, znanje i nova poznanstva. Bila sam dio tima za testiranje terminalne opreme, gdje sam se susrela sa opremom koja se za te potrebe koristi i načinom njenog testiranja i održavanja“, rekla je Kristina Kraljević i dodala da se njena mentorka Nevena Ninković, dipl. inženjer elektrotehnike, od samog početka potrudila da se osjeća kao dio tima i da je zainteresuje za oblast kojom se bavi njen tim, te da  je u tome i uspjela. Ona je napomenula da je njen zaključak nakon prakse da m:tel primjenjuje sve inovativne ideje i pruža sve bolje usluge korisnicima, ali da ima i još mnogo ideja koje su u planu da se realizuju u budućnosti.

Zorana Mandić je svoju praksu u kompaniji m:tel obavila u dijelu koji se bavi održavanjem napajanja i klimatizacije.

„Moja mentorka je bila Lana Mrkaja, dipl. inženjer elektrotehnike u Izvršnoj jedinici Istočno Sarajevo. Ona mi je, zajedno sa svojim timom, omogućila da ova praksa bude zaista korisno iskustvo. S prakse nosim samo pozitivna iskustva, zahvaljujući upravo njoj i kolektivu“, rekla je Zorana i naglasila da je m:tel oduvijek vidjela kao ozbiljnu, društveno odgovornu kompaniju, što je praksa samo potvrdila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije