Obrazovanje

Sve manje interesovanje za studiranje

Sve manje interesovanje za studiranje
Foto: Nataša Tadić | Sve manje interesovanje za studiranje

TUZLA - Još više od 1.000 mjesta je slobodno za studente na Univerzitetu u Tuzli, na kojem je u prvom upisnom roku upisano 1.137 studenata. Evidentno je da je broj studenata sve manji.

Najveće interesovanje je bilo za Medicinski, Farmaceutski  i Fakultet elektrotehnike, a najmanji za Prirodno-matematički i Filozofski, tačnije, Odsjeke biologije i historije.

Prvi upisni rok na Tuzlanskom univerzitetu je bio raspisan za 2.177 studenata za prvi i drugi ciklus studija. Koliko je interesovanje na Tuzlanskom univerzitetu, pokazuje činjenica da je nešto malo više od pola predviđenog broja mjesta popunjeno.

"U prvom upisnom roku je popunjeno nešto više od 50% raspisanih mjesta. Dakle, 1.137 je upisano, ostalo je slobodno još 1.040 mjesta. Konkurs za prijem na drugi i treći ciklus je  otvoren do kraja septembra", pojasnila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je bilo za Medicinski i Farmaceutski fakultet kao i Fakultet elektrotehnike.

"Na nekim studijskim programima smo imali manje zainteresovanih studenata, ali očekujemo da u drugom upisnom roku popunimo bar dio slobodnih mjesta", optimistična je rektorica i dodaje da drugi upisni rok počinje 23. avgusta.

Prošle godine je u prvom roku upisano 1.160 studenata, dok je sada taj broj 1.137. Broj studenata na fakultetima Univerziteta u Tuzli rapidno se smanjuje svake godine. Razlozi tome su brojni - odlazak stanovništva, ekonomska situacija, otvaranje privatnih fakulteta ali i gubitak povjerenja  prema državnim univerzitetima i razne afere. Primjera radi, protiv rektorice Hadžigrahić se vodi sudski postupak, odnosno Kantonalno tužilaštvo je tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Optužnica je potvrđena, a Hadžigrahićeva se izjasnila da nije kriva.

Sa druge strane, borbu za studente vode javni i privatni univerziteti. Vlada TK nije dala saglasnost na odluke senata pet visokoškolskih privatnih ustanova u TK te je zatražila da utvrde nove prijedloge broja studenata kao i prethodne godine. Zanimljivo je da je Vlada TK, u različitim sastavima i shodno raznim ličnim interesima, odobravala otvaranje privatnih fakulteta u Tuzli koje sada pokušava staviti pod kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije