Obrazovanje

Sve manje učenika u srednjim školama u Velikoj Kladuši

Sve manje učenika u srednjim školama u Velikoj Kladuši
Foto: N.N. | Sve manje učenika u srednjim školama u Velikoj Kladuši
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - U tri srednje škole na području Velike Kladuše u narednu školsku godinu upisalo se 229 učenika, što je najmanji broj u poslijeratnom periodu.

Prema podacima, to je oko 70 učenika manje u odnosu na plan, tako da je evidentno da će škole imati problema s formiranjem pojedinih odjeljenja i ispunjavanjem pedagoških standarda. Najveći pad broja upisanih učenika bilježi Druga srednja škola, koja je u prvom upisnom roku upisala 105 učenika, što je za oko 50 manje od planiranog broja, kaže direktor te škole Fikret Hadžić. Prema njegovim riječima, ova škola u novoj školskoj godini zbog slabog interesovanja neće imati odjeljenje za zanimanje prehrambeni prerađivač. Prva srednja škola može biti zadovoljna rezultatima prvog upisnog roka, kaže njen direktor Nihad Ugarak, jer upisano je svega šest učenika manje od planiranog broja, što znači da će biti formirano sedam odjeljenja, kako je i planirano.

"Interes učenika za zanimanja koja nudimo ne iznenađuje, s obzirom na to da su to zanimanja koja su danas tražena na tržištu", ističe Ugarak.

Poput svih ostalih gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu, sve je manje interesovanje učenika za upis u gimnaziju, pa se tako u ovu ustanovu upisalo svega 39 učenika, zbog čega će umjesto planirana tri biti formirana svega dva odjeljenja. Kada je u pitanju ukupno školstvo na području Velike Kladuše, trenutno najveći problem je upravo nikad manji broj učenika, pa je već sada očigledno da će se kompletan plan upisa u osnovne i srednje škole teško realizirati. Ova pojava je uzrokovana velikim iseljavanjem stanovništva u posljednjih nekoliko godina, a taj problem nije zaobišao niti ovu lokalnu zajednicu, pa veliki broj mladih porodica odlazi u inostranstvo. Nedostatak broja učenika vremenom je proizveo i tehnološki višak nastavnog kadra, kao i niz drugih problema u ovdašnjem školstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije