Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Sve više škola sa produženim boravkom u Republici Srpskoj

Sve više škola sa produženim boravkom u Republici Srpskoj
Foto: Ilustracija | Sve više škola sa produženim boravkom u Republici Srpskoj
N.N.

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2009/2010. godine podržava škole koje, u okviru svojih mogućnosti, organizuju produženi boravak i jutarnje čuvanje i svake godine se povećava njihov broj, kao i broj učenika uključenih u ovaj vid rada.

Tako su školske 2009/2010. godine 24 škole imale produženi boravak u koji je išlo 735 učenika, a 2018/2019. u 97 škola išlo je 6.670, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Produženi boravak je oblik organizovanog rada sa učenicima u školi, prije i nakon završetka nastave, koji pomaže zbrinjavanju djece tokom cijelog radnog dana.

U produženom boravku učenici se pod rukovodstvom voditelja produženog boravka sistematski i planski pripremaju za nastavu i organizovano provode slobodno vrijeme.

Tokom produženog boravka realizuju se aktivnosti predviđene Programom rada produženog boravka, a tri su obavezna sadržaja: aktivan i pasivan odmor učenika, pomoć učenicima u učenju i izradi domaće zadaće, te slobodne aktivnosti.

Produženi boravak se organizuje za učenike prvog razreda, odnosno prve trijade, zavisno od uslova škole i zainteresovanosti roditelja. U osnovnim školama za djecu sa smetnjama u razvoju organizuje se za učenike prve, druge i treće trijade, nivoa.

Jutarnje čuvanje učenika je oblik organizovanog rada sa učenicima u školi nakon završetka nastave u prvoj smjeni, po pravilu, do dolaska organizovanog prevoza, tokom kojeg se, pod rukovodstvom voditelja jutarnjeg čuvanja, odvijaju različite aktivnosti predviđene Programom rada jutarnjeg čuvanja. U program jutarnjeg čuvanja mogu biti uključeni učenici svih razreda.

Učenicima u produženom boravku može biti obezbijeđen obrok, što zavisi od zainteresovanosti roditelja. Roditelji imaju mogućnost izbora ugovora sa ishranom ili bez ishrane.

Prošireni program, produženi boravak i jutarnje čuvanje, koristan je za učenike i roditelje. Učenici organizovano provode svoje vrijeme, zbrinuti su i pod vođstvom su stručnih osoba. Roditelji nemaju brigu o tome gdje su im djeca za vrijeme njihovog radnog angažmana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije