Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Sveučilište u Mostaru podnijelo krivičnu prijavu zbog hakerskih napada

Sveučilište u Mostaru podnijelo krivičnu prijavu zbog hakerskih napada
Foto: N.N. | Sveučilište u Mostaru podnijelo krivičnu prijavu zbog hakerskih napada
N.N.

MOSTAR - Sveučilište u Mostaru (SUM) podnijelo je krivičnu prijavu Tužiilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog kontinuiranih kibernetičkih napada na sisteme za nastavu na daljinu.

Sveučilište u Mostaru organizoval je rad za učenje na daljinu, putem TV-a i drugih digitalnih sisstema, preko on-line platforme za osnovno školsko i srednjoškolsko obrazovanje te je i razvilo univerzitetsku platformu za studente i profesore, a što je od posebnog javnog interesa imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za korona virus - covid-19.

Iz SUM-a navode da su nepoznati počinioci u više navrata izvršili svjesno računarski, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom saradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sistema.

"Budući da su navedeni napadi izvršeni na računalni sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebice imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus, radi čega je primarno i uveden sustav održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužiteljstva podnijelo kaznenu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji ovakvih postupaka u trenutcima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebice učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje", saopštila je Kancelarija za odnose s javnošću SUM-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije