Obrazovanje

TIMMS izvještaj: Postignuće učenika u BiH opet ispod prosjeka

TIMMS izvještaj: Postignuće učenika u BiH opet ispod prosjeka
Foto: N.N. | TIMMS izvještaj: Postignuće učenika opet BiH ispod prosjeka

BANJALUKA, SARAJEVO - Znanje učenika četvrtih razreda osnovnih škola u BiH iz matematike i prirodnih nauka je ispod prosjeka, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja.

Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka "TIMSS 2019" za BiH sprovedeno je na uzorku od 5.628 učenika četvrtih razreda u 178 osnovnih škola i 336 odjeljenja.

Prema rezultatima ovog istraživanja, koje je objavila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, učenici su na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459, što pozicionira BiH ispod prosjeka TIMSS skale, koji iznosi 500 bodova.

Osim rezultata istraživanja, objavljene su i preporuke TIMSS-a koje se odnose na poboljšanje kvaliteta nastave i nastavnog osoblja, obezbjeđenje suštinske promjene nastavnih planova i programa prema kurikulumu zasnovanom na ishodima učenja, te na sistemski razvoj mehanizama praćenja kvaliteta obrazovanja.

Preporučeno je da se smanji postotak učenika čija su dostignuća na niskom nivou i da se istovremeno poveća postotak učenika koji postižu izvrsne rezultate, zatim da se poveća obuhvat predškolskim odgojem i obrazovanjem u ranim uzrastima sa posebnim fokusom na tri godine, te da se smanje razlike dostignuća učenika boljeg i lošijeg socioekonomskog statusa.

Iz Agencije apeluju na obrazovne vlasti da rezultate istraživanja TIMSS prihvate s ozbiljnošću, kao podsticaj za ubrzavanje reformskih procesa, ukazujući da je briga o kvalitetu obrazovanja najbolji način da se pokaže odgovornost društva.

"Obrazovni autoriteti bilo gdje u svijetu, pa tako i u BiH, imaju ključnu odgovornost da svako dijete dobije što bolje obrazovanje kako bi ispoljilo svoje potencijale, a ovo je i put da BiH dobije mlade osobe koje će ostvariti ekonomski i društveni napredak", navode iz Agencije.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kazao je da je nemoguće utvrditi na kojem je nivou znanje učenika iz RS ako se govori o zajedničkim rezultatima na nivou BiH. 

"Naš cilj je da vidimo gdje se nalazi naš obrazovni sistem. Na osnovu pojedinačnih rezultata ćemo znati šta treba da korigujemo i koje mjere da preduzmemo", kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, kada bi u istraživanju učestvovali samo učenici u RS rezultat bi sigurno bio bolji. 

"RS ima bolji obrazovni sistem, drugačiji, centralizovaniji", ističe Damjanović. 

Nerminka Hadžić, direktorica OŠ "Alija Nametak" iz Sarajeva, kazala je da se ne bi složila s tim podacima da su znanja učenika ispod prosjeka.

"Smatram da su djeca barem u našoj školi pokazala odlične uspjehe tokom prošle godine", kazala je Hadžićeva.

Preporuke Izviještaja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu:

•       Smanjiti postotak učenika čija su postignuća na niskojm nivou, a istovremeno povećati postotak učenika koji postižu izvrsne rezultate.

•       Povećati obuhvat predškolskim odgojem i obrazovanjem u ranim uzrastima, s posebnim fokusom na uzrast od 3 godine života.

•       Smanjiti razliku postignuća učenika boljeg i lošijeg socio-ekonomskog statusa.

•       Poboljšati kvalitet nastave i nastavnog osoblja.

•       Osigurati suštinske promjene nastavnih planova i programa prema kurikulumu zasnovanom na ishodima učenja.

•       Na nivou sistema razvijati mehanizme praćenja kvaliteta obrazovanja.

Potvrđena nužnost reformi u obrazovanju

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje još jednom podcrtava kako je briga o kvalitetu obrazovanja najbolji način da pokažemo koliko smo odgovorno društvo.

Obrazovni autoriteti bilo gdje u svijetu, pa tako i u našoj zemlji, imaju ključnu odgovornost da svako dijete dobije što bolje obrazovanje kako bi ispoljilo svoje potencijale, a ovo je i put da BiH dobije mlade osobe koje će ostvariti ekonomski i društvni napredak.

Stoga Agencija upućuje apel obrazovnim vlasima da rezultate istraživanja TIMSS prihvate s ozbiljnošću, kako poticaj za ubrzavanje reformskih procesa.

S ciljem diseminacije rezultata istraživanja, Agencija će već 15.12. održati veliku online konferenciju na kojoj će biti predstavljena sveobuhvatna analiza prikupljenih podataka. To će omogućiti detaljan uvid u rezultate i preporuke TIMSS  istraživanja, kao i u praktičan način njihove primjene za unapređenje obrazovanja u BiH.

Svojoj smo djeci dužni još danas omogućiti najbolje moguće obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Učenici iz regiona postigli bolje rezultate

Od zemalja okruženja bolja dostignuća iz matematike, a koja su iznad prosjeka TIMSS skale, ostvaruju učenici iz Srbije sa 508 i Hrvatske sa 509 bodova. Iz prirodnih nauka učenici iz Srbije postižu 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524.

Najbolje dostignuće iz matematike ostvarile su zemlje Dalekog istoka - Singapur, Hongkong, Južna Koreja, Japan, te Ruska Federacija i Sjeverna Irska, saopšteno je iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije