Obrazovanje

Trebinje: Prosvjetni radnici nastavili putem Svetog Save

Trebinje: Prosvjetni radnici nastavili putem Svetog Save
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Prosvjetni radnici nastavili putem Svetog Save

TREBINJE - Nosioci Svetosavskih nagrada u Trebinju su nekadašnji profesor i direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Dušan Kovačević i vaspitačica Vrtića "Naša radost" Danica Rikalo, kojima je ovo priznanje pripalo posthumno, kao i nekadašnja nastavnica i direktorica OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" Milosava Ilić, nekadašnji profesor Tehničke škole Dobroslav Grujičić i nekadašnji nastavnik i direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Dragoslav Đordan.

Nagrade im je na Svetosavskoj akademiji, koja je uoči Savindana održana u Trebinju, uručio gradonačelnik Mirko Ćurić, ističući da su i ovi prosvjetni radnici nastavili prosvjetiteljski rad Svetog Save, kojeg je hercegovački narod, kao i cio srpski rod, vijekovima doživljavao kao podršku i velikog učitelja.

"Otud malo je krajeva u djedovini Svetog Save koji nema bar jednu legendu o njemu, a zajedničko im je to da je Sveti Sava narodu uvijek pri ruci, uvijek tamo gdje treba, gdje je tjeskobno i gdje je nevolja", naveo je Ćurić.

On je napomenuo da je ovaj svetac ojačao temelje crkve u Hercegovini, prije više od osam vijekova, kao i snagu ovog naroda.

"Naučio nas je da svoje misli okrenemo Bogu, a našu dušu ispunimo milosrđem i ljubavlju. Naučio nas je da budemo odgovorni prema sebi, da se dostojanstveno mjerimo prema drugim ljudima i narodima i da onda sebi postavljamo što je moguće veće i izazovnije ciljeve", rekao je on.

U ime dobitnika priznanja prisutnima se obratila penzionisana nastavnica Milosava Ilić, koja je kazala da svaka nagrada mnogo znači, a posebno Svetosavska nagrada.

Ona je izrazila veliku zahvalnost školskim ustanovama, koje su ih predložile za ovakvo značajno priznanje, gradu Trebinju, porodicama, kolektivima i učenicima koji su bili i ostali stalno nadahnuće svima nama.

"Svima njima pripada dio ove nagrade, jer sam čovjek ništa ne može postići. Zalaganje i trud pojedinca uvijek treba da budu usmjereni na dobrobit zajednice. Pohvale gode, ali jednako treba da gode i kritike. Svaki čovjek treba da zna da ga neće pamtiti po tome šta je govorio, već po tome šta je uradio. Iza svakog od nas ostaje trag, potrudimo se da bude dobar", navela je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije