Obrazovanje

Trend koji je obilježio decembar u web dizajnu i kako da ga iskoristite

Trend koji je obilježio decembar u web dizajnu i kako da ga iskoristite
Foto: Ilustracija | Trend koji je obilježio decembar u web dizajnu i kako da ga iskoristite
N.N.

Tri glavna trenda prošlog mjeseca bila su povezana sa tipografijom.

Sva tri pokazuju neke dobre načine korišćenja tipografije, koja povećava angažovanje korisnika i ostavlja snažan prvi utisak. Zajedničko im je i to da su svi tipografski stilovi vrlo čitljivi.

Ako planirate da se u bliskoj budućnosti bavite web dizajnom, ovi trendovi će vas inspirisati.

1. Pišite iznad folda

Prostor iznad takozvanog folda jeste prvi ekran koji korisnici vide prilikom posjete web sajta. To je dio web stranice koji korisnici vide bez pomjeranja i skrolovanja.

Kao što slika može da vam pomogne u privlačenju korisnika, tako je ponekad i prava riječ sa dovoljno bijelog prostora vaša dobitna karta.

Ključ je u tome da iskoristite ovaj dizajnerski trend da poboljšate vašu poruku. Riječi moraju da budu jednostavne, recite nešto smisleno i stvorite vrijednost za korisnika. Pa kako to možete da uradite?

- Počnite sa ključnom frazom. To može da bude vaša misija ili vrijednost koju nudite korisnicima.  Objasnite šta im dajete i zašto će vaša web stranica biti važna za njih.

- Izaberite jednostavan font koji stvara istu emociju kao i poruka i koristite ga za duže blokove sadržaja.

- Ako je tekst kratak, razmotrite opciju razigranih fontova, koji će privući korisnike.

- Iskoristite prostor. Tekst mora da ima dovoljno prostora za „disanje“. Bjelina olakšava čitanje i skeniranje teksta pogledom. Prostor takođe može da vam pomogne da privučete pažnju posjetioca i usmjerite je na tekst, kao i u balansiranju elemenata teksta ukoliko ne želite da ih centrirate na ekranu.

- Koristite boju da biste poboljšali vizuelni utisak. Svjetle nijanse (pogotovo boja koje su u trendu) pomoći će vam da privučete korisnike. Boja takođe može da vam pomogne u podsticanju raspoloženja koje odgovara poruci koju brend šalje.

Ponekad nećete imati dovoljno teksta da popunite cijeli ekran. Ipak, nemojte dopisivati tekst na silu.

Koristite tekst u bijelim kutijama

Bijele kutije se ponovo pojavljuju kao element koji na dobar način izdvaja i uobličava tekst.

Bijele kutije sa tamnim tekstom mogu obezbijediti čitljivost kada su u pitanju poruke na fotografijama, video-zapisima ili ilustracijama u kojima postoji varijacija boja.

I dok ovaj trend možda zvuči kao prevaziđen (demode) ili previše jednostavan, on zapravo izgleda vrlo dobro.

Ipak, ne možete da samo stavite bijelu kutiju bilo gdje na sliku i nadate se najboljem. Bijele kutije moraju da budu postavljene strateški tako da ne pokrivaju važne dijelove slike i to tako da se korisnici kreću ka njima prilikom gledanja dizajna.

One bi trebalo da budu dovoljno velike da sadrže razumnu količinu teksta. Potrebno je napraviti plan za to kako će ovaj element da izgleda na manjim ekranima, jer se može dogoditi da tekstualno polje pada ispod glavne slike.

Na manjim ekranima nemojte stavljati tekstualno polje na sliku, jer je moguće dobiti nepregledan rezultat – kutiju teksta koja je premala za čitanje ili pokriva i većinu same slike.

Ako ste odlučili da koristite bijele kutije u dizajnu, pokušajte da eksperimentišete, jer one mogu da se koriste na potpuno različite načine.

Tipografski izrezi

Tekst mora biti serija „punih” slova. Sve više dizajnera se odlučuje za proreze koji se nalaze na bloku (ili „kutiji“) u boji, postavljeni preko slike tako da se dijelovi slike vide kroz natpis.

Primjere ove veoma zanimljive tehnike možete vidjeti na web stranicama vinarije „Fusion Winery“ i neprofitne organizacije „Kaneko“. 

Ova tehnika može da funkcioniše i u kombinaciji sa mirnim i sa pokretnim slikama. Ona može da preklapa cijeli ekran tako da samo mala količina informacija dolazi kroz slova. Ili obrnuto, sa većim brojem slika, u obliku blokova sa više vizuelnih prikaza vidljivih u pozadini.

Trik za uspješno pravljenje ovakvog dizajna jeste u tome da pronađete pravi font. Slova moraju da budu dovoljno „debelo izrezana“ i to tako da su vidljivi i pozadinska slika ili tekstura. To nećete postići tankim ni nabijenim fontom. Slika se neće dovoljno vidjeti ili će se slova stapati i neće biti čitljiva.

Ova tehnika najbolje funkcioniše ako je broj riječi i slova ograničen. Držite se od jedne do tri riječi sa 10 ili manje slova ili koristite jednostavne riječi koje će korisnici prepoznati na prvi pogled.

Želite li karijeru u web dizajnu u 2018. godini?

Da biste uspješno započeli svoju karijeru u ovom polju, neophodno vam je školovanje u trajanju od najmanje 12 mjeseci, koje će vam, bez obzira na predznanje, omogućiti sve što je potrebno za vaš prvi posao.

Imajte u vidu to da razne kratkotrajne obuke i kursevi od nekoliko nedjelja ili mjeseci ne mogu da vam garantuju neophodan nivo znanja za zaposlenje. Počnite sada, u januaru, i do 2019. godine bićete spremni.

Više o međunarodno priznatim obrazovnim programima u web dizajnu možete da saznate na cetfikovanom obrazovnom programu za web dizajnere.

Najčitanije