Obrazovanje

Trivić: Đaci u Srpskoj imaju zavidno znanje

Trivić: Đaci u Srpskoj imaju zavidno znanje
Foto: Ilustracija | Trivić: Đaci u Srpskoj imaju zavidno znanje

BEOGRAD - Interna provjera znanja učenika iz Republike Srpske pokazala je da đaci u Srpskoj imaju zavidno znanje, rekla je danas ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja u Beogradu učestvuje u radu Osmog ministarskog sastanka Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke.

"Mi smo prvi put učestvovali u Pisa testiranjima koja su upravo ovih dana završena u našim školama. Očekujemo rezultate početkom decembra, ali pokazatelji naših internih provjera učešća pokazuju da smo negdje ili u prosjeku ili iznad prosjeka", rekla je Trivićeva medijima iz Republike Srpske.

Trivićeva je napomenula da Republika Srpska nije dovoljno visoko pozicionirana u odnosu na pojedine evropske zemlje, ali, kako je podsjetila, obrazovni sistemi tih zemalja prošli su kroz brojne reforme, a Srpska tek ulazi u veliku reformu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

"Idemo sigurno i snažno da reformišemo naše obrazovanje, jer naša djeca, kada god su se našla u nastavku školovanja bilo gdje u inostranstvu, pokazala su sjajno znanje i imala dobar uspjeh. Imamo dobro obrazovanje, samo ga treba usmjeriti ka novim potrebama tržišta rada i zahtjevima koje donose nove tehnologije", rekla je Trivićeva.

Govoreći o temama ministarske konferencije, Trivićeva je istakla da je Republika Srpska, kada je riječ o predškolskom vaspitanju i ranom razvoju, iskoračila u odnosu na prezentacije pojedinih kolega iz drugih zemalja.

Trivićeva je navela da je prema savremenim trendovima poželjno da djeca što prije, već od četvrte godine, budu polaznici predškolskih ustanova, pri čemu u Republici Srpskoj u ovom momentu već 22 odsto djece pohađa predškolske ustanove, a prije svega dvije godine to je bilo 17 posto.

Ona je pojasnila da, osim redovnih upisa u predškolske ustanove, djeca u Srpskoj imaju mogućnost i da pohađaju program pripreme pred polazak u školu, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske organizovalo za svu djecu koja nisu imala priliku da pohađaju predškolske ustanove.

"To je od velike koristi i u ovoj godini mi smo za te namjene izdvojili oko 250.000 KM i ono što je jako važno jeste da smo svoj djeci koja su se prijavila obezbijedili učešće u tim predškolskim programima", istakla je Trivićeva.

Ministar prosvjete i kulture Srpske je navela da je Republika Srpska u periodu nakon prethodne ministarske konferencije umnogome načinila veliki iskorak, ali da predstoje brojni izazovi, poput izgradnje infrastrukture predškolskih ustanova i edukacije osoblja.

Ona je rekla da se sada radi na formiranju stručnih timova za reformu predškolskog obrazovanja, a Srpska ulazi i u veliku reformu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja koja će podrazumijevati reviziju i kreiranje novih nastavnih planova i programa, kao i uvođenje nove metodike u procesu izvođenja nastave.

Prema njenim riječima, novi izazovi su i digitalizacija u obrazovanju i novi trendovi u obrazovanju, koje je potrebno pratiti, a, kako je naglasila, Ministarstvo obrazovanja i kulture Srpske će na tome iscrpno raditi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije