Obrazovanje

Trivić: Djecu osposobiti da budu raspoloživa za tržište rada

Trivić: Djecu osposobiti da budu raspoloživa za tržište rada
Foto: Srna | Trivić: Djecu osposobiti da budu osposobljena i raspoloživa za tržište rada
Srna

ČELINAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Čelincu da je neophodno upisne politike za srednje škole usmjeriti tako da djeca nakon školovanja budu stručno osposobljena i raspoloživa za tržište rada lokalne zajednice u kojoj žive.

Trivićeva je navela da je sa načelnikom opštine Čelinac Vladom Gligorićem razgovarala o mogućnosti formiranja savjeta za privredu i obrazovanje.

"Želimo da na neposredan način u datoj lokalnoj zajednici, koja je i nosilac lokalnog ekonomskog razvoja, pomirimo izbore zanimanja sa potrebama tržišta rada opštine", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi i o predstojećim investicijama jer stiže ljetna sezona, kada bi trebalo da se ulaže u određene školske objekte.

Trivićeva je nakon sastanka prisustvovala otvaranju izložbe likovnih radova učenika Osnovne škole "Miloš Dujić", te izrazila zadovoljstvo jer je djeci organizovanjem izložbe pružena šansa da pokažu svoj talenat.

"Na ovaj način možemo vidjeti koliko je važno da škole budu te koje prepoznaju, njeguju i doprinesu afirmisanju tih talenata. Ovde ima veoma ozbiljnih radova, da se čovjek zamisli i sa pravom pita da li djeca mogu tako nešto da stvore", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je cilj Ministarstva da, osim mladim talentima za prirodne i društvene nauke, posveti pažnju i onima koji imaju dara za umjetnost, kao što je likovna, muzička, dramska.

"Cilj nam je i izmjenama zakonskih rješenja omogućimo djeci da se iz ovih oblasti školuju u srednjem obrazovanju, jer je sada to moguće jedino u oblasti muzičke", rekla je Trivićeva.

Gligorić je rekao da je sa Trivićevom razgovarao o organizaciju nastave u osnovnim i srednjim školama, ali i predškolskim ustanovama, te planovima za narednu školsku godinu, kada se očekuje i stabilizacija situacije u vezi sa pandemijom virusa korona.

"Svi priželjkujemo odvijanje nastave u normalnim okolnostima, da časovi traju 45 minuta, kao i normalizaciju prevoza putnika", rekao je Gligorić.

On smatra i da je potrebno u narednom periodu zajedničkim snagama Ministarstva i opštine pripremiti određene projekt za sanaciju i investiranje u školske objekte.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije