Obrazovanje

Trivić: Dok sam ministar niko u školama neće biti tehnološki višak

Trivić: Dok sam ministar niko u školama neće biti tehnološki višak
Foto: Facebook | Trivić: Dok sam ministar niko u školama neće biti tehnološki višak

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da, dok god je na poziciji resornog ministra, nijedan zaposleni u školama u Srpskoj neće dobiti otkaz niti će biti tehnološki višak, jer je njihov kvalitet potreban u reformskim procesima koji se trenutno vode.

"Određen broj parametara pokazuje manji broj učenika u školama i to nam diktira način organizacije nastave, odnosno nastavničkih normi. Tako ćemo i ovaj put imati određeni broj nastavnika koji bi trebao da izgubi normu ili ostane bez pune norme. Zajednički želimo da sačuvamo kvalitet koje nude kroz unapređenje i reformu procesa obrazovanja", rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem.

Sagovornici su izrazili zajednički stav da škola počne 1. septembra i da se učenici vrate u školske klupe, kao prije pojave virusa korona uz obazrivost, kako to bude diktirala epidemiološka situacija.

Trivićeva očekuje da će do kraja avgusta biti obavljena potpuna vakcinacija svih zaposlenih u prosvjeti koji su izrazili želju da budu vakcinisani, a upućen je i dopis svim direktorima osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova, da u saradnji sa domovima zdravlja na svom području organizuju vakcinaciju.

"U narednom periodu počećemo rad na izradi novog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a sigurna sam i da će se raditi i izmjene Zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju po pitanju same nastave, broja učenika u učionicama i svih rasporeda koji će unaprijediti proces obrazovanja i dovesti do njegovog većeg kvaliteta", navela je Trivićeva.

Ona je dodala da će od drugog razreda osnovne škole od nove školske godine uvesti novi predmet - "Digitalni svijet" u namjeri da učenici stiču elementarna znanja o novim tehnologijama i kako bi se upoznali sa pozitivnim i negativnim stvarima koje mogu očekivati kada se uključe u digitalni svijet.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je razgovarano i o mogućem ili djelimičnom tehnološkom višku radnika, te da je na sastanku dobio uvjeravanja da će se i u narednoj školskoj godini naći posao za sve radnike zaposlene na neodređeno vrijeme i da će oni imati punu normu i punu platu.

"Učenika je sve manje i svake godine se upisuje manje prvačića. U prethodnom periodu smo imali problema po tom pitanju i to rješavali u skladu sa datim okolnostima", naglasio je Gnjatić.

On je naveo da sindikat insistira na dobrovoljnosti radnika kada je riječ o imunizaciji i podržava proces vakcinacije protiv virusa korona, jer se time štiti i zdravlje prosvjetnih radnika, ali i svih građana Srpske, te očekuje da će što prije biti izvršena masovna vakcinacija prosvjetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije